Job Halkes
Job Halkes Binnenland 22 aug 2016 / 06:53 uur

Meeuwen intimideren bezoekers voor de Markthal

De overlast van meeuwen voor de Markthal loopt de spuigaten uit. De beesten zijn zo brutaal dat ze argeloze toeristen en bezoekers aanvliegen die net met hun verse patatje of visje naar buiten lopen. Maar ook op de terrassen slaan de beesten regelmatig toe.

Niet voeren

„Ik kon die meeuw nog net wegslaan”, vertelt Marco Pieters die net met zijn gezin de Markthal uit komt lopen. „Er dook er pal eentje voor ons op die het op onze kibbeling had voorzien.” Even verderop staat een jongetje te huilen. Hij is volgens zijn moeder zojuist beroofd van een patatje door een meeuw. „Ze zijn behoorlijk brutaal en intimiderend”, vindt Kalil Biter uit Duitsland. Samen met zijn vriendin zit hij rustig een visje te eten op de trappen voor de Markthal. „Ik ken dit wel van het strand. Maar hier is het ook erg hoor.”

De viskraam van Vishandel MJ Bijster staat al achttien jaar lang elke vrijdag nabij de Markthal op de Binnenrotte. „Het is de afgelopen jaren echt erger geworden met de meeuwen”, vertelt Joke, die samen met Rinus de kraam runt. „De afgelopen jaren is het nog niet zo erg geweest al nu.” Rinus beaamd die woorden. „We waarschuwen nu iedereen die iets koopt voor de vogels. Ze pikken zo je broodje of visje weg. Maar ook jagen ze op brillen van mensen.” Maar ook de duiven zijn een bron van ergernis voor de twee. „Mensen moeten die beesten niet voeren”, aldus Rinus.

Loeren

Een andere visboer, die op de zaterdagmarkt staat, heeft dezelfde klachten. „Die beesten laten zich niet wegjagen. Ze zitten bovenop de lantarenpalen en loeren op mensen die voorbijkomen. Het liefst zou ik ze met een luchtbuks uit de lucht knallen.”

Marktkoopman en vice-voorzitter van de gebiedscommissie Centrum, Hennie van Schaik, is klaar met de ‘criminele meeuwen’. „Ze nemen een duikvlucht en laten je schrikken. Als je dan je patatje of visje laat vallen, dan pakken zij dat. Maar ze pikken ook haring van een bordje. Het zijn slimme dieren” Naast dat het voor bezoekers erg vervelend is, is het ook voor marktlui een probleem. „De uitwerpselen van die beesten komen op kleding of andere spullen terecht, en dat krijg je er niet meer uit.”

Slechtvalk

Volgens van Schaik moet er een slechtvalk worden geplaatst op de toren van de Laurenskerk. „Dan is het gedaan met de meeuwen. Ik heb dat tien jaar geleden ook al gevraagd, maar toen is helaas niets mee gedaan.” Ook het verder uitbreiden van het voederverbod zou een bijdrage kunnen leveren. „In Helsinki was dat ook een succes en in een deel van het centrum hebben we dat al.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meeuwen intimideren bezoekers voor de Markthal
Sluiten