Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 31 aug 2016 / 07:13 uur

‘Ik wil in Rotterdam wonen, niet in Ratterdam’

Het aantal meldingen van rattenoverlast in Rotterdam is de afgelopen maanden flink toegenomen, met als dieptepunt een rat tussen de dynamo en het wiel van een kinderfiets in het Oude Noorden. De teller stond in juli al gelijk aan het totale aantal klachten in heel 2015. Vooral het aantal meldingen uit Kralingen-Crooswijk, West, Spangen en het Afrikaanderplein is gestegen, maar de plaag teistert de hele stad.

Rotterdammers zijn de ratten die dagelijks door hun straten en over hun balkons lopen zat. Het Rattenplan010 moet een eind maken aan de overlast.

Een simpele oplossing lijkt bestrijding met rattengif, maar omdat hierdoor ook de natuurlijke vijand van de rat (zoals uilen en reigers) sterft, is dat verboden. Naar aanleiding van een bijeenkomst met gebiedscommissievoorzitters, politici, maatschappelijke organisaties, actieve bewoners en experts op dit gebied is daarom het Rattenplan010 opgesteld.

Afval

Initiatiefnemer van het actieplan is Anneke Strasters uit Kralingen-Crooswijk, die zich al tien jaar lang actief inzet tegen zwerfafval in de stad en pleit voor meer voederverbodsgebieden. „Ik was de ratten die ook op het afval afkomen na al die jaren zo zat, dat ik contact heb opgenomen met verschillende politieke partijen. „Gelukkig krijg ik nu bijval van de politiek”, verzucht ze. „Het is hier net een koekjesfabriek voor die beesten.”

In haar strijd tegen de overlast heeft ze veel steun aan de PvdA. Volgens Strasters en PvdA-raadslid Barbara Kathmann is het probleem inderdaad grotendeels te wijten aan de hoeveelheid zwerfafval en moet voornamelijk daar wat aan gedaan worden. „Niet alleen moeten mensen minder op straat gooien, ze moeten ook geïnformeerd worden waarom dat zo belangrijk is”, aldus Strasters. „Bovendien moet er een alternatief geboden worden aan mensen die voedsel niet willen weggooien, zoals het terughalen van de schillenboer of een initiatief als Broodnodig, dat broodresten verwerkt tot biogas.”

Meldpunt

In het rattenplan staat tevens dat de bestrijding opgeschaald moet worden en dat het meldpunt voor dergelijke overlast zichtbaarder moet zijn, omdat veel mensen niet weten waar ze deze overlast kunnen melden.

Ratterdam

Op 7 september biedt Strasters het plan aan aan wethouder buitenruimte Joost Eerdmans. „Ik wil weer in Rótterdam wonen, niet in Ratterdam”, besluit ze. „Ik hoop dat dat met dit plan gaat lukken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ik wil in Rotterdam wonen, niet in Ratterdam’
Sluiten