Job Halkes
Job Halkes Binnenland 3 aug 2016

Grootste schip ter wereld vaart uit met aquariums

Het grootste schip ter wereld vaart zaterdagochtend vroeg weg uit de Rotterdamse haven. De Pioneering Spirit van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas vaart om 5.30 uur de Prinses Alexiahaven uit voor de eerste klus op zee. Maar wat is groot? Metro zet de cijfers voor je op een rij.

382
Maar liefst 382 meter lang en 124 meter breed is de Pioneering Spirit. Deze afmetingen staan gelijk aan twee supertankers. Om het nog beeldender te maken, acht voetbalvelden. Het schip kan worden ingezet om boorplatforms te ontmantelen, maar ook om pijpleidingen te leggen. De motor geeft een vermogen af van 136.000 pk. Onze Max Verstappen moet het bijvoorbeeld doen met ‘slechts’ 850 pk. Een gemiddelde Opel Corsa telt 70 pk.

571
Om zo’n schip 24 uur per dag aan de praat te houden, is behoorlijk wat bemanning nodig, om precies te zijn 571 mensen. Naast technici en ingenieurs moet je ook denken aan koks en schoonmaakpersoneel. Om een kijkje in de keuken te geven, dagelijks zijn er 1580 maaltijden nodig. Door de omvang van het schip lopen personeelsleden gemiddeld 10 kilometer op een dag.

2,6
De kosten om dit schip te bouwen bedragen 2,6 miljard euro. Na anderhalf jaar afbouw in Rotterdam kan het schip uitvaren voor de eerste klus. Een grappig detail van de bouwer: er zijn diverse aquariums aan boord. Het schip is namelijk zo stabiel, dat het water rustig genoeg blijft voor de vissen. Zelfs als er pijpleidingen worden gelegd of een platform wordt opgehesen.

48.000
De kranen op het schip kunnen in één keer 48.000 ton optillen. Handig als je olieplatformen wilt verplaatsen. Vroeger ging dat in delen en dat duurde langer en dat kost natuurlijk geld. Overigens heette het schip eerst Pieter Schelte, maar daar ontstond ophef over omdat de naamgever in de oorlog bij de Duitse Waffen-SS betrokken was.

70.000
Tijdens het verblijf van anderhalf jaar in de Rotterdamse Prinses Alexiahaven was het schip een ware attractie voor bezoekers van Futureland, het informatiecentrum over de Maasvlakte. Meer dan 70.000 bezoekers maakten een rondvaart rondom het schip. Zaterdag is een speciale uitzwaairondvaart met ontbijt voor 15 euro. Je moet je alleen wel om 5.00 uur melden en van tevoren reserveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grootste schip ter wereld vaart uit met aquariums
Sluiten