Sophie Moerman
Sophie Moerman Binnenland 11 aug 2016 / 07:00 uur

20 illegale ‘hotels’ ontdekt in Amsterdam

In de afgelopen maand heeft Amsterdam twintig illegale ‘hotels’ ontdekt. Dankzij meldingen via de zogeheten Zomer Hotline is de gemeente de woningen op het spoor gekomen.

De hotline is een service voor Amsterdammers om overlast te kunnen melden in een periode waarin veel toeristen in de stad zijn. De meesten klagen over geluidsoverlast van de illegale huurders. De aanbieders krijgen een boete van minimaal 13.500 euro, maar de boetes kunnen oplopen tot wel 20.000 euro. Twee illegale hotels zijn direct gesloten vanwege brandgevaar.

Spelregels

Vakantieverhuur van de eigen woning mag in Amsterdam, maar er zijn wel spelregels. De verhuurperiode mag niet meer zijn dan zestig dagen per jaar en er mag niet meer dan aan vier personen tegelijk worden verhuurd. Dat gebeurt vaak toch, bijvoorbeeld via Airbnb, waar particulieren zelf hun woning kunnen verhuren voor een bepaalde periode.

Werkt niet

In mei trokken de PvdA en Partij voor de Ouderen in de hoofdstad al aan de bel over de enorme groei van Airbnb in de stad. De partijen vinden dat de maximale verhuurperiode ingekort moet worden en dat er strengere regels moeten komen voor verhuur van woningen om overlast tegen te gaan.

„Wij zien dat de huidige handhaving op Airbnb-beleid, waarbij Amsterdammers hun woning maximaal 60 dagen per jaar mogen verhuren, niet werkt. Wethouder Ivens sluit gemiddeld om de dag een illegaal hotel’’, zei raadslid Reenze van Brug destijds al.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
20 illegale ‘hotels’ ontdekt in Amsterdam
Sluiten