Steven Musch
Steven Musch Binnenland 1 jul 2016 / 14:54 uur

Wordt Amsterdam het nieuwe Londen, na Brexit?

Nu de Britten uit de Europese Unie stappen, verliest de stad Londen waarschijnlijk zijn positie als financiële hart van Europa, dan wel de wereld. De race wie deze positie mag overnemen is begonnen, stellen verschillende kranten, waaronder The New York Times.

Bedrijven komen nu al

Amsterdam staat volgens de Amerikaanse krant van de negen hoofdstad-kandidaten op nummer één. Mogelijk maakt Amsterdam dus een goede kans om het nieuwe financiële hart van Europa te worden. Nu al, vlak na de uitslag van het Britse referendum, is de Nederlandse hoofdstad als internationaal zakencentrum in trek bij ondernemers. Een aantal bedrijven besloot volgens een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) in de aanloop naar het Brexit-referendum om naar Amsterdam te vertrekken, schrijft de de Volkskrant.

Het zou daarbij vooral gaan om Aziatische bedrijven. Welke bedrijven het precies zijn, is echter nog onduidelijk. „In Azië houden ondernemers niet van onzekerheid", zei de woordvoerder tegen de krant.

Hoe gaat het verder met Britse economie?

Door de Brexit is er veel onzekerheid en chaos op de financiële markten in Groot-Brittannië. Ook weet niemand nog hoe het de komende tijd verder zal gaan met de Britse economie. Er is veel onduidelijkheid over de toekomstige belasting- en arbeidswetgeving en de stabiliteit van de wisselkoers. Daarnaast hebben de ondernemers die nu in de City gehuisvest zijn straks niet meer de handelsvoordelen die bij de EU horen.

Amsterdam is, mede door de goede bereikbaarheid met Schiphol in de buurt en de voordelige belasting, een goed alternatief voor de Londense City. Toch zei burgemeester Eberhard van der Laan onlangs nog tegen het Financieele Dagblad dat Amsterdam niet op Londen moet gaan lijken en dat hij bezorgd kijkt naar de ontwikkelingen in de stad. Eerder werd al bekend dat steeds meer rijke ondernemers uit het buitenland in de Nederlandse hoofdstad vastgoed opkopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wordt Amsterdam het nieuwe Londen, na Brexit?
Sluiten