Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 11 jul 2016 / 15:20 uur

15-jarige yoga kampioen geeft les voor War Child

Met zijn 15 jaar heeft hij al een wereldtitel in het yoga op zak en geeft hij les over de hele wereld. Kabir Samlal is deze maand terug in zijn geboorteplaats Rotterdam om les te geven voor War Child.

Op 5-jarige leeftijd begon Kabir met yoga. Hij ging een les mee met zijn moeder en sindsdien is hij verkocht. „We woonden toen in Singapore en daar is het heel normaal”, vertelt Kabir. Een jaar later verhuisde het gezin naar India. „Daar is yoga zelfs een vak op school.”

Kabir trainde heel hard, ongeveer 20 uur per week. Dat zorgde ervoor dat hij in 2013 jeugd wereldkampioen yoga werd.

Vluchtelingen

Na het WK wilde Kabir graag lesgeven. In 2014 heeft hij daarom in Singapore een opleiding tot yogaleraar gevolgd. Hij begon met lesgeven aan kinderen, maar geeft inmiddels yoga over de hele wereld aan mensen van alle leeftijden. „In Houston (Texas), waar ik nu woon, geef ik bijvoorbeeld les aan een groep vluchtelingenkinderen.”

Dat hij begaan is met het lot van kinderen uit oorlogsgebieden, laat de tiener ook blijken met zijn inzet voor War Child. Zondag 31 juli staat Kabir op het Schouwburgplein in Rotterdam om een uur lang een yoga instructie te geven. Met de les wil hij geld ophalen voor War Child. „Onder meer door het les geven aan kinderen, krijg ik veel dingen mee over vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. Ik realiseerde me hoeveel geluk ik heb, dat ik aan deze kant van de wereld ben geboren. Ik wilde wat doen en daarom heb ik vorig jaar voor het eerst yogales gegeven voor War Child. Dat was zo’n succes dat ik er een jaarlijks iets van heb gemaakt.”

Hartopening

De yogales op het Schouwburgplein is bedoeld voor alle niveaus. „Iedereen kan meedoen. Het thema is ‘open your heart’. Alle oefeningen hebben te maken met hartopening, met compassie hebben voor anderen. We doen bijvoorbeeld oefeningen waarbij je je borst goed omhoog moet houden. Als je dat doet zie je er zelfverzekerd uit. En als je zelfverzekerd bent, kun je ook anderen helpen.”

Geïnteresseerden kunnen 31 juli van 11 tot 12 uur een les hatha yoga volgen bij Kabir. „Aan het einde van de les kunnen de deelnemers bepalen hoeveel geld ze willen geven. Het bedrag dat we ophalen, gaat volledig naar War Child. Vorig jaar kwamen er zo’n 150 man op af. We hebben toen 1500 euro opgehaald. Dit jaar verwacht ik dat er ongeveer 250 man aanwezig zullen zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
15-jarige yoga kampioen geeft les voor War Child
Sluiten