Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 25 jul 2016 / 13:45 uur

Rotterdamse start petitie voor legen van kliko’s

Overvolle vuilcontainers en ongedierte in de kliko’s: het is een grote ergernis van veel Rotterdammers. Danielle Adriaanse uit Hoogvliet is daarom een petitie gestart om de vuilnisbakken een keer per week te laten legen. Dat gebeurt in Hoogvliet sinds kort maar eens in de twee weken.

„Sinds kort worden de bakken hier een keer in de twee weken geleegd. Toen zijn de problemen begonnen. Hiervoor had ik nergens last van, maar laatst kropen na een hevige regenbui de maden uit mijn bak”, vertelt Danielle. De Rotterdamse diende een klacht in bij de gemeente en vroeg rond in haar wijk. Ze bleek niet de enige te zijn die last had van maden. „Ik ben een Facebookpagina begonnen met als doel zoveel mogelijk leden te werven en de gemeente wakker te schudden. Inmiddels hebben zich al bijna 2500 mensen aangesloten.”

Overvolle containers

Danielle ziet het liefst dat het vuilnis weer als voorheen een keer per week wordt opgehaald. „Niet alleen de maden zijn een probleem, er is ook te weinig ruimte in de afvalbakken. Mensen met overvolle kliko’s nemen hun huisvuil in de auto of op de fiets mee naar een andere wijk en dumpen het daar in ondergrondse containers. Die raken daardoor ook overvol. Zo creëert de gemeente zwerfafval.”

Grote huishoudens kunnen wel een extra bak aanvragen. „Veel mensen wachten daar al heel lang op. Bovendien kost dat ook nog extra. De gemeente bezuinigt door het vuil nog maar eens per twee weken op te halen, maar wij als inwoners moeten evenveel of zelfs meer betalen aan afvalstoffenheffing.”

Vuilnisbelt

Op de Facebookpagina opperden meerdere leden om een petitie te beginnen. „Ik dacht eerst: heeft dat wel zin? Elke gek kan een petitie beginnen. Maar ach, niet geschoten is altijd mis.” Inmiddels hebben al meer dan duizend mensen hun handtekening gezet onder de petitie die zaterdag online ging. „Ik hoop dat alle Rotterdammers die last hebben van overvolle bakken en ongedierte de petitie ondertekenen.”

Daarnaast hebben meer dan 200 mensen een reactie achter gelaten op de petitiesite. Ze klagen met name over stankoverlast en maden en vliegen. „Het is walgelijk om te zien en te ruiken, hier op de Zalmplaat loop de straat uit en moet je langs stinkende containers waar de maden uitkruipen. Mensen gooiden hun zakken maar ergens neer omdat hun containers vol zitten. Terug naar 1x per week legen”, schrijft een van de ondertekenaars. Een andere inwoner heeft de petitie ondertekent ‘omdat Hoogvliet bezig is om 1 grote vuilnisbelt te worden. Smerig gewoon. De stank, maden, meeuwen, ratten’.

Kritiek

Maar er is ook kritiek. „Hou de boel dan ook schoon ipv lukraak alles maar los in die bak te kiepen. Hier worden al 15 jaar de bakken 1 maal per 2 weken geleegd en ik heb nog nooit één made gehad, geen van mijn buren trouwens”, is een van de reacties. Volgens Danielle raakt deze reactie kant noch wal. „Alles zit hier in vuilniszakken en om vleesafval doe ik zelfs nog een extra boterhamzakje. Zelfs dan komen de maden nog mijn bak uit kruipen.”

Reageer op artikel:
Rotterdamse start petitie voor legen van kliko’s
Sluiten