Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 jul 2016 / 08:10 uur

Rotterdammer Leo in de knel door getrek om uitkering

Even dacht hij aan zelfmoord, maar staand in het raam op de 30e verdieping vond Leo Stoter een val van enkele seconden toch te lang duren. De reden voor het zelfmoordplan? De volgens hem chaotische situatie bij de sociale dienst in Rotterdam, waardoor hij al sinds april zonder geld zit.

Na zestien jaar in het buitenland te hebben gezeten keerde hij in april van dit jaar terug. Leo zette in onder meer India en Nepal yogascholen op, maar werd bij het laatste project in de Nepalese hoofdstad Kathmandu belazerd door een zakenrelatie. Daarbovenop werd na een scooterongeluk ook nog eens kanker ontdekt in zijn nek. Berooid en ziek keerde hij terug en overnacht Leo nu bij vrienden. „Geld voor een vliegticket heb ik moeten lenen bij vrienden. Ik heb alleen nog 30 kilo kleding.”

Maar echt rust om de herstellen van de ziekte en de financiële klap die hij kreeg, heeft hij nog niet. Een uitkering zou hem daarbij helpen, maar sinds Leo die aanvraag half april deed, wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. „Ik had helemaal niks en ik moest medicijnen hebben”, vertelt Leo. „Dus ik vroeg om een voorschot. Er werd mij gezegd dat ik dat niet kon krijgen, omdat het niet meer bestond. Wat ik ook vroeg, ik kreeg niks. Pas toen ik bij het vierde bezoek per ongeluk het woord broodnood liet vallen, kon ik een voorschot krijgen van 250 euro. Het blijkt dus een definitiekwestie, want toen ging er ineens wel een laatje open. Waarom hebben ze me er niet meteen op gewezen?”

Naar de Pauluskerk

Daarna is het voor Leo een aaneenschakeling van brieven met verkeerde data, afwijzingen op papier terwijl telefonisch iets anders wordt gezegd en blijkt opeens zijn telefoonnummer spoorloos, terwijl de dag ervoor nog met hem is gebeld. „Ik kreeg zelfs het advies om maar naar de Pauluskerk te gaan. Er wordt gewoon niet naar je geluisterd” aldus Leo. Omdat hij na een week of acht maar weer eens belde waarom hij niets hoorde van zijn aanvraag, moet hij zelfs op het matje komen voor agressief gedrag. „Ik moest tekenen dat ik me aan de regels zou houden. Maar ik ben helemaal niet zo iemand. Als ik niet tekende, hoefde ik helemaal niet meer te rekenen op een uitkering.”

Na vijf weken wachten komt maatschappelijk werk erbij. Intussen nemen door de stress de gezondheidsklachten bij Leo weer toe. „Dan hoop je dat het beter gaat worden, maar dat viel tegen.” Na weer een afwijzing ziet Leo het niet meer zitten. „Ik opende het raam op de 30e verdieping en dacht, hoe lang duurt het voordat ik beneden ben? ” Uiteindelijk springt hij niet. Wel vertelt hij dit tegen zijn maatschappelijk werker, waardoor de politie voor de deur staat. Ook wordt door deze situatie de aanvraag voor een uitkering weer stopgezet. „Ik moest weer op gesprek komen en tekenen dat ik mij niet meer agressief zou gedragen. Uiteindelijk heb ik getekend, maar ik sta er niet achter.”

Positief

Ondertussen heeft hij op aanraden van mensen bij maatschappelijk werk en Sociale zaken zijn verhaal gedaan bij de Ombudsman in Rotterdam. Leo hoopt vooral dat de werkwijze van de gemeente menselijker kan. „Ik snap wel dat mensen zelfmoord plegen, zoals ook eerder de Ombudsman al in een rapport beschreef. Het is gewoon een puinhoop.” Toch blijft Leo positief, nu de sociale dienst opnieuw het verzoek om een uitkering heeft geopend. „Ik blijf doorgaan, want ik heb er recht op.”

De gemeente Rotterdam laat weten niet op individuele casussen in te kunnen gaan. „In het algemeen gaan wij zorgvuldig om met de aanvragen voor een bijstandsuitkering. De bedoeling is dat alleen díe mensen bijstand ontvangen die daar ook recht op hebben”, aldus een woordvoerder. De gemeente stelde al eerder dat er verbeteringen zijn doorgevoerd na onder meer een kritisch rapport van de Ombudsman Rotterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdammer Leo in de knel door getrek om uitkering
Sluiten