Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 11 jul 2016 / 11:33 uur

Nagenieten van North Sea Jazz

De 41e editie van het North Sea Jazz Festival zit er weer op. Drie dagen lang gaven zo’n 1300 artiesten bij elkaar 150 optredens op dertien podia. Om nog even na te genieten hieronder een aantal foto’s van het uitverkochte jazzfestival in Ahoy Rotterdam.

Metropole Orkest met o.a. Kamasi Washington

Kamasi Washington. Foto: ANP
Kamasi Washington. Foto: ANP

Dit jaar stond het Metropole Orkest meerdere malen op het podium van North Sea Jazz. Vrijdagavond barstte los met een optreden van de New Yorkse muziekformatie Snarky Puppy ondersteund door ons eigen Metropole Orkest. In februari ontvingen beiden nog een Grammy voor het album Sylva waarop ze hebben samengewerkt.

Het Nederlandse orkest stond verder op het podium met de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf en met de Amerikaanse saxofonist Kamasi Washington.

Buddy Guy

Buddy Guy. Foto: ANP
Buddy Guy. Foto: ANP

Ook blueslegende Buddy Guy was van de partij. De bijna 80-jarige gitarist en zanger zette vrijdag een bluesshow neer in Ahoy. Hij bracht daarbij ook een eerbetoon aan gitarist Jimi Hendrix.

Pharrell Williams

Pharrell Williams. Foto: ANP
Pharrell Williams. Foto: ANP

De eerste dag werd afgesloten met een optreden van Pharrell Williams. Met hits als Get Lucky, Blurred Lines en Happy trekt Williams volle zalen. Tijdens zijn optreden stond de Amerikaanse zanger en producer stil bij de rassenproblematiek in de Verenigde Staten. “They are killing us back home”, zei Williams onder meer, doelend op de problematiek tussen de Amerikaanse politie en de Afro-Amerikaanse bevolking.

Anderson.Paak

Anderson.Paak. Foto: ANP
Anderson.Paak. Foto: ANP

Rapper Anderson.Paak werkte zich zaterdag helemaal in het zweet. Met zijn band the Free Nationals zette hij een energieke liveshow neer op de dag twee van North Sea Jazz.

Earth, Wind & Fire

Earth, Wind & Fire. Foto: ANP
Earth, Wind & Fire. Foto: ANP

Earth, Wind & Fire; de Amerikaanse band die al sinds 1969 soul, funk, jazz- en discomuziek maakt, was de afsluiter van de tweede festivaldag.

Candy Dulfer

Candy Dulfer. Foto: ANP
Candy Dulfer. Foto: ANP

Zondag kreeg het publiek van North Sea Jazz een optreden voorgeschoteld van een wereldster van eigen bodem. De Nederlandse saxofonist Candy Dulfer gaf een knallende show in de Nile-zaal.

Chick Corea

Chick Corea. Foto: ANP
Chick Corea. Foto: ANP

Jazzpianist Chick Corea vierde gisteren in Ahoy zijn 75e verjaardag. Dit deed hij door een eerbetoon te brengen aan zijn muzikale helden, waaronder Bill Evans, Horace Silver, Thelonious Monk en Miles Davis.

Gregory Porter

Gregory Porter. Foto: ANP
Grergory Porter. Foto: ANP

Het was eigenlijk de bedoeling dat Gregory Porter American football-ster zou worden, maar een schouderblessure maakte jaren geleden een einde aan zijn topsportambities. Nu is Porter al weer sinds 1998 actief in de muziek en wordt hij beschouwd als een van de beste jazzzangers van het moment. Zondag stond hij in Ahoy.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nagenieten van North Sea Jazz
Sluiten