Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 21 jul 2016 / 09:21 uur

Likken, snuiven en smullen maar bij Kees!

Midden in de Warmoesstraat heeft Kees Raat zijn gouden zaak. Je mag er gratis snuiven.

Klaar is hij nooit, hij bedankt altijd weer wat nieuws, Kees Raat in zijn Metropolitan

Parad-ijs

„Wil je een likje?”, vraagt hij. Zijn ogen lijken blauwer dan Smurfenijs, zijn lach voller dan vanillesmaak. In de Warmoesstraat, naast de tattooshop en te midden van alle toeristen die al dan niet zwalkend en/of met selfiestick passeren, ligt het chocolade- en ijsparadijsje van Kees Raat: Metropolitan.

Lijntje cacao

Of een lijntje misschien? Hij wijst naar de spiegel bij de ingang, waar een grote hoop van een bruin chocoladegoedje op ligt, waar Scarface’s Al Pacino nog een punt van had kunnen snuiven. Mag je gratis snuiven door een rietje, een hit in Berlijnse nachtclubs („wij waren eerder”) en ideaal als je verkouden bent, „alles gaat weer openstaan.” Medewerkster Giada doet het wel even voor. „Het is lekker, hoor,” vertelt deze Italiaanse schone, die ’later als ze groot is’, hardcore-dj wil worden. „Thunderdome enzo, dat vind ik echt te gek.” Er was ooit een gast die binnenkwam en regelrecht naar de spiegel liep. „Is toch wel goed als ik dit met mijn eigen shit mix, man?” vroeg hij en Kees moet er nog om lachen, „hij had zijn bolletje wit al in zijn handen, maar ik heb hem vriendelijk geweigerd.”

1012

Het is jammer dat zijn klanten voornamelijk likkebaardende toeristen zijn en maar weinig Amsterdammers ‘even een ijsje’ komen doen. Het ligt natuurlijk in het beruchte postcode 1012 wafels- en Nutella gebied, verzucht hij, „en dat komt er de laatste maanden niet goed van af.” Zelf verkoopt hij ook wafels, maar zonder Nutella, „alles wordt hier ambachtelijk gemaakt.” Je kunt hem van alles noemen. Chocolade pionier, ijsmaker, vrolijke frans, patissier. Of gewoon Kees.

Nooit nep

Hij was de eerste in Nederland die zijn eigen chocola maakte, ‘from bean till bar’ en in zijn ijs vind je alleen maar de puurste ingrediënten. Nee, hij houdt niet van nep en gruwelt alleen al bij de gedachte aan van dat goedkope kleurstofijs. Vooral Duitsers schrikken als ze zijn prijzen zien, 1,95 per bol, en maken rechtsomkeert. Hij haalt zijn schouders op, moeten zij weten. Noord-Italianen en Noord-Spanjaarden behoren tot zijn vaste clientèle, „zij weten de ijscultuur te waarderen.”

Linda werkt al vijf jaar bij Kees en kan geen genoeg van ijs krijgen

Baconijs

Zijn mandarijnsmaak, gemaakt van mandarijntjes die op de Etna groeien, is favoriet onder velen en ook zijn aardbeien met hibiscus en citroen met basilicum vinden zeer lustig aftrek. Laatst nog heeft hij voor Brandt & Levie baconijs gemaakt, „zout en zoet tegelijk, heel erg in tegenwoordig.” Kees is eigenlijk nooit klaar. Hij bedenkt continu nieuwe creaties. Gin Tonic-ijs, zwarte bessen Coebergh-ijs, garnaalijs met gefermenteerde vis… Hij schudt zijn hoofd bij de laatste, „niet alles wordt een succes.”

Liefde

Medewerkster Linda wordt regelmatig mee uitgevraagd, maar de echte liefde heeft deze knappe vrijgezel slash studente Marketing hier nog niet ontmoet. Sommige ex-collega’s wel… Zo schreef een Metropolitanmeisje ooit haar telefoonnummer op een servetje voor een Duitse klant. „Ze woont inmiddels in Duitsland, zo snel kan het gaan hier.”

Reageer op artikel:
Likken, snuiven en smullen maar bij Kees!
Sluiten