Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 7 jul 2016 / 08:05 uur

‘Freddy Heineken dong hier altijd af!’

Regenboogvlag laatste jaren mateloos populair bij een van de oudste winkels van de stad.

Vijfde generatie Krom

De Regenboogvlag is hier een van de bestsellers, Johnny de Mol koopt er zijn scheepsbel en Freddy Heineken was vaste klant. „De chauffeur wachtte buiten terwijl Freddy binnen altijd probeerde af te dingen!” Ian Krom is eigenaar van Andries de Jong, de scheepswinkel die ook vlaggen-, touwen-, en stangenzaak is (onder andere) en al bestaat sinds 1787, een van de oudste winkels van de stad. Hij is alweer de vijfde generatie Krom, nadat zijn bet-overgrootvader het roer anderhalve eeuw geleden overnam van Andries de Jong.

,,Deze vlag mag als enige vlag elke dag uit in Amsterdam!"

Cadeautje

Samen met zijn manager Stefan Wiffrie en goede vriend Robert Baljeu, allen op bootschoenen en getooid in zeilpolo -„we houden wel van een nautisch tintje”-, bestiert hij deze ochtend de ambachtelijke winkel op het Muntplein. Ze halen cappuccino aan de overkant, nemen de dag en de mails door -„we krijgen veel aanvragen via onze webshop”- en helpen klanten met een vriendelijke lach en ‘een beetje Amsterdamse bijdehandheid’. Vaste klanten komen voor een reeflijntje of de wat luxere gordijnstang, een toerist wil weten wat de koperen duikhelm kost (495 euro, „we sturen hem gewoon op, hoor”) en Vincent Eernstman koopt er op advies van zijn moeder een cadeautje voor zijn vader. Een barometer, „altijd leuk voor onze boot.”

Cadeautje voor papa! Foto: Cris Toala Olivares

Vlaggengedoe

De grote drie bij vijf vlag buiten met daarop de drie Amsterdamse Andries-kruizen, wappert alleen op donderdag en zaterdag. Er was ooit ‘gedoe’ met de buren en een nieuwe stadsdeelvoorzitter die zo ongeveer alle vlaggen uit het straatbeeld wilde bannen. Ze wonnen de rechtszaak, maar houden zich in, „we hebben geen zin meer in gezeik.” Wist je trouwens dat de Vrijheids- of Regenboogvlag de enige vlag in Amsterdam is die je elke dag mag uithangen? De Nederlandse of Amsterdamse vlag mag alleen uit op je verjaardag én als je geslaagd bent, „dan loopt het storm bij ons.” Ze doen ook aan themavlaggen en verkopen houten masten op maat, „heel ander niveau dan die plastic dingen van de bouwmarkt.” Wie de houten masten maakt? De nog enige levende houten mastenmaker van Nederland. Ian lacht geheimzinnig, „een van onze best bewaarde geheimen…”

Oom Guus

Volendammer Stefan pakt elke dag bus 316 om naar zijn tweede huis te gaan. Hij rolde erin via zijn wijlen oom Guus, die 46 jaar lang trouwe werknemer was en drie generaties Krom meemaakte, „een gouden vent.” Stefan is sinds vijf jaar de rechter- en linkerhand van Ian en weet alles over de zaak. Hij somt op. Hun lampen worden gebruikt in de Efteling, hun bar-reling in Hotel de l’Europe en Youp van ’t Hek en Johnny de Mol kopen hier hun bootspullen. De kapiteinspetten doen het goed op festivals, de gele ‘Paddington-mutsjes’ wanneer het regent, maar onlangs hebben ze wel hun -onbedoeld- hippe gele regenjasjes uit de collectie gehaald, „we werden helemaal gek van die chicks die ze met z’n tienen tegelijkertijd kwamen passen!”

Hollywood goes Andries

Al kan dat ook iets met Robert te maken hebben…, knipoogt Ian. Of het zijn ongetemde haar of postuur is, „vrouwen van 16 tot 86 gaan allemaal als giechelende konijntjes weer naar buiten.” Ook Hollywoodsterren weten hen te vinden. Zo strompelden Goldie Hawn en Kurt Russell ooit ‘knetterstoned’ over de drempel. „What a terrific store, riepen ze.”

View this post on Instagram

A nice view from our room in #nhcarlton in Amsterdam, much better than our previous room thanks to Hedda's baby charms. A rather nice spring day in Amsterdam.. #amsterdam #muntplein #hotelroomview #travel

A post shared by Jewelry By SilverBlueberry (@esmesilverblueberry) on

Klok

Van messing naamplaten en ankers tot sleutelhangers -„blijft populair onder toeristen”- en wollen schippersvesten: de winkel oogt klein, maar herbergt van alles. De klok van de Munttoren slaat twaalf keer en de drie mannen kijken elkaar aan. „Een mooie gedachte dat vele generaties hiervoor precies hetzelfde deden op deze plek, hopelijk volgen er nog vele.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Freddy Heineken dong hier altijd af!’
Sluiten