Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 18 jul 2016 / 08:05 uur

Dit is de enige echte zoutman van de stad

Bij deze Zoutman koop je de mooiste zouten, de vele weetjes krijg je er gratis bij.

Een korreltje zout nemen

‘Opzouten!’

En nu opzouten! zegt hij weleens als afscheid. Je kunt ook zoveel met zout. Maar vooral je eten smaak geven. En dat het zo ontzettend ongezond is, kun je met een korreltje nemen. Want de zouten die salinator (zoutexpert) Jeroen van Wieren in Salsamentum aan de Spaarndammerstraat verkoopt, zitten ‘vol met mineralen’ en niet ‘met slechts twee soorten antiklontermiddel’ zoals Jozo tafelzout. „Dood zout”, gruwelt hij. „Prima om mee te strooien als het glad is, verder zit er maar weinig in.”

Zout-Afrika

Wat een lekker geluid is dit toch, roept hij terwijl hij de zakjes vol schept met zout uit alle hoeken van de wereld. Wist je dat in alle natuurlijke zouten een beetje goud zit? En dat je ook zout in piramidevorm hebt, het smelt op 801 graden precies en dat een snufje ervan in rode wijn extreem lekker is? Hij heeft sinds kort ook zout uit Peru, ‘het Inca zout’ in een felroze zak, „uit een heel bijzondere zoutbron” en uit ‘Zout-Afrika’, „geronnen door vrouwen daar in de bushbush.”

Hij heeft nu heel bijzonder Inca Zout

Spreuken

Sinds het zout dit jaar zo’n veelbesproken onderwerp is, merkt hij dat mensen weer veel vaker het woord in gezegdes en uitdrukkingen gebruiken. Elke dag zet hij op zijn Facebook en Twitter dan ook ‘de spreuk van de dag’. ‘Het zout in de pap niet verdienen’ bijvoorbeeld. ,,Dat je te arm bent om zelfs het snufje zout in je pap te betalen.”

‘Levenszout’

Hij pakt een zak Japans zout, Nuti Ma-su, ‘zout van het leven’. Erg populair onder sporters, „het nationale vrouwen hockeyteam deed hiervan altijd een snufje in de bidon.” Het regelt de vochtbalans beter en werkt tegen ‘dat irritant klotsende gevoel in je buik’, „ook handig voor tijdens de Vierdaagse.”

View this post on Instagram

Did some #salt testing today @salsamentum. This #portuguese #seasalt was a winner for me 🎉💥🎉👌 What is your favorite salt? #zout #amsterdam #dezoutkamer #salsamentum #figueiradafoz #portugal #salportugues #sal #saldomar #salmartins #grofzeezout PURE ENERGY

A post shared by Paulo Lopes (@paulo__lopes__) on

Speciaalzout

Hij ontdekte het zout al twaalf jaar geleden, maar sinds de supermarkten ook ‘het speciaalzout’ hebben ontdekt, „de appie heeft dertig soorten in de schappen staan”, gaan de zaken minder goed. Hij schudt zijn hoofd en laat wat korreltjes zwart en rood zout uit Hawaï proeven. Zijn klanten namen af, de restaurants waarvoor hij leverde ook, ,,van dertig naar twee.” Maar bij de pakken neerzitten, doet de zoutman niet. Hij verkoopt nu ook olijfolie, worsten, kazen, boter, wijn, homemade hangop met kersen, Salty Dick bier van Oedipus. Onder andere. „Ik ben van zoutwinkel naar een zoute en een beetje zoete delicatessenzaak gegaan.”

Omfietswinkel

Een ‘omfietswinkel’ volgens kenners. Hij haalt zijn schouders op. Er zijn soms doordeweekse dagen dat ‘ie maar één klant heeft, „Jammer hoor, ik zou zo graag iedereen willen vragen om al is het maar een keer per jaar, hun pak zout bij mij te kopen. Veel gezonder.” Voor slechts een cappuccino in de stad minder, want zoveel kost een pak van zijn bestseller Keltisch zeezout, ook het zout dat hij het meeste gebruikt. Lekker kletsen kan hij nog altijd. Over hoe soldaten vroeger deels in zout werden betaald (sal-aris) en dat fruit vroeger werd gepekeld om langer goed te blijven, „vandaar sal-ade.”

https://www.facebook.com/&/posts/1037286669672922

Ook pepers

Hij is net terug van een reis naar Bretagne voor een informatiefilm voor studenten, geeft proeverijen op zondagmiddag en pepers verkoopt hij ook. Hij opent de pot met Sarawak: „die geur alleen is al zo mooi…” Strooi het samen met wat Himalayazout op je biefstukje, verklapt hij, „een gouden duo.” Net als zijn patatzout op friet. En net als hij, met zijn zoute liefde. Jeroen van Wieren, de enige echte Salinator van Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is de enige echte zoutman van de stad
Sluiten