Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 4 jul 2016 / 18:15 uur

De Kip in Ommoord opnieuw doelwit van vandalen

De Kip in Rotterdam-Ommoord is afgelopen weekend opnieuw doelwit geworden van vandalen. Het bekende kunstwerk van Ingrid Kruit is voor de zoveelste keer beklad met graffiti. „We laten ons niet klein krijgen door dit soort ongein”, reageert Ton van Zuuren, een betrokken buurtbewoner.

Van Zuuren reageerde maandag geschokt op het bericht dat De Kip weer ten prooi is gevallen aan vandalen. „Het overvalt me”, zegt hij. „Er spelen vaak kinderen op en bij het kunstwerk. De Kip is belangrijk voor Ommoord, daar moet je zuinig op zijn. Ik vind het onbegrijpelijk dat men dit doet.”

Graffiti

De Kip staat sinds 1983 bij kinderboerderij De Blijde Weide. Nadat de gemeente er afstand van heeft genomen, heeft bewonersvereniging De Witte Bollen De Kip geadopteerd. In 2014 is het kunst- en speelobject volledig gerestaureerd. Sindsdien is het kunstwerk al drie keer eerder beklad. Ditmaal werd De Kip voorzien van rode en zwarte graffiti: er stond een davidster op, een kruis en met rode verf de cijfers 666 (het nummer van de duivel).

De Ommoordse kunstenaar Van Zuuren was het na de vorige bekladding, in maart 2015, al zat. Hij was toen in de actie gekomen door 30 centimeter hoge replica’s te maken van De Kip. Zijn bedoeling was om met deze kleine kippen mensen te verbinden met het grote kunstwerk. „Inmiddels staat in meer dan 500 huizen in Ommoord zo’n kleine kip voor het raam. Zo laten de bewoners zien dat De Kip bij de mensen hoort.”

Opknappen

Van Zuuren heeft geen verklaring voor de vernieling. „Het herhaalt zich om de paar maanden, maar waarom dit gedaan wordt… Ik heb geen idee. Vorig jaar is al eens geopperd om er een hek omheen te zetten, maar dat is geen optie. Dan kunnen de kinderen er niet meer op spelen. Wat er ook gebeurt, ik weet zeker dat het snel opgeknapt wordt. Desnoods doe ik het zelf. We laten ons niet klein krijgen door deze ongein.”

Peter Buisman, voorzitter van bewonersvereniging De Witte Bollen, weet te vertellen dat het kunstwerk maandagochtend direct is opgeknapt. „Een vrijwilliger van ons heeft er al een nieuwe laag verf overheen gedaan. De tekens die er op stonden, passen niet op kunstwerk voor kinderen. Daarom wilden we zo snel mogelijk De Kip herstellen. Het heeft ons al met al weer een paar honderd euro gekost.”

Aangifte

Buisman laat weten dat de bewonersvereniging aangifte heeft gedaan van vernieling. „Een van de bewoners heeft een filmpje gemaakt van iemand die met een spuitbus liep. Het was niet precies op de plek van De Kip, maar wel in de buurt. Het is nu aan de politie om uit te zoeken of deze persoon iets met de vernieling te maken heeft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Kip in Ommoord opnieuw doelwit van vandalen
Sluiten