Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 17 jul 2016 / 13:10 uur

Aboutaleb roept Turken op kalm te blijven

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept leden van de Turkse gemeenschap in Nederland op kalm te blijven en de politieke spanningen in Turkije niet over te brengen naar Nederland. Aboutaleb ziet een stijging van spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Gesprek

,,Ik roep beide groepen op kalm te blijven”, zei hij zondag. Aboutaleb zei ook bereid te zijn gesprekken te leiden tussen beide Turkse groeperingen ,,Als dat gewenst is, zal ik dat zeker niet nalaten”, aldus de burgemeester. Hij heeft eerder ook bijeenkomsten geleid tussen leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap in Rotterdam om de spanningen weg te nemen tussen deze groeperingen.

Staatsgreep

President Erdogan beschuldigde Gülen, die in ballingschap in de VS leeft, ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep van vrijdagavond en eist diens uitlevering. Gülen, vroeger een kompaan van Erdogan, ontkent elke betrokkenheid.

Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Rotterdam betoogd tegen de mislukte couppoging in Turkije.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb roept Turken op kalm te blijven
Sluiten