Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 jun 2016 / 16:51 uur

Winkeliers Vlaardingen balen van afzetting

Boos zijn ze, de winkeliers op de Hoogstraat in Vlaardingen. Sinds afgelopen weekend is een deel van die straat afgesloten omdat een pand dreigt in te storten. Gevolg: klanten blijven weg en sommige zaken moeten zelfs dicht blijven. De gemeente hoopt met het plaatsen van zeecontainers de straat weer toegankelijk te kunnen maken.

De zaak die het hardst is getroffen, is kledingzaak ‘Coco’. Deze ligt recht tegenover het Leski-pand, het gebouw dat het dreigt te begeven. „Ik kan helemaal niets meer, zelfs geen post ontvangen. En van de gemeente hoor ik niets. Ze zeggen dat iedereen een brief heeft gehad, maar ik heb helemaal niets gekregen”, aldus eigenaar Coby Bot. Sinds zaterdag moet ze noodgedwongen de deuren dichthouden. „Het is echt absurd en kan niet. Dit gemeentebestuur maakt alles kapot in deze stad. En dan nu containers. Dat slaat helemaal nergens op.”

Mietje Stigter heeft een paar pandjes verderop al 40 jaar haar eigen koffie-, thee- en rookwarenzaak Zeeman. Zij is het met Coby eens. „Afgelopen weekend hing het uitgaanspubliek al aan de hekken. Met zo’n zeecontainer hebben ze nog meer lol.” Omdat de straat is afgesloten, blijven de klanten nog meer weg. „Ik had geen Facebookpagina, maar heb er nu maar eentje aangemaakt om te laten weten dat ik gewoon open ben.” De staat van de panden aan de overkant zijn haar al langer een doorn in het oog. „De nieuwe eigenaar is langs geweest en vertelde dat hij deze zomer zou beginnen.”

Leegloop in centrum

De klap komt boven op de toch al verslechterende situatie in het centrum. „Het was hier al stiller en ik hoorde dat er nog meer winkels weggaan”, aldus Mietje. Mensen trekken vooral naar het nieuwe winkelcentrum aan de Van Hoogendorplaan. „Daar is het gratis parkeren. Sinds dat open is, zien we echt minder mensen.” Ook Coby beaamt dat. „De gemeente zou hier wat moeten doen aan de parkeertarieven, maar heeft de garages verkocht. Dus dat kunnen we wel vergeten.”

Een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen laat weten dat de eigenaar vrijdag met een oplossing moet komen. Als die er niet of onvoldoende komt, dan gaat de gemeente zelf aan de slag om de situatie veilig te maken. De kosten daarvan zullen dan op de eigenaar worden verhaald. Bij Coby zou de brief inmiddels wel zijn aangekomen via een andere instantie.

Reageer op artikel:
Winkeliers Vlaardingen balen van afzetting
Sluiten