Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 6 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Stotteren verbroedert in het café

Hij noemt het liever ‘mensen die stotteren’ in plaats van stotteraars. „Ik houd niet zo van labeltjes!”

Biertjes

Joeri van Ormondt is een van de organisatoren van het Stottercafé, waar zo’n drie keer per jaar mensen die stotteren en andere geïnteresseerden bijeenkomen. Voor een biertje, „en om elkaar het hemd van het lijf te vragen.” Dinsdagavond begint het om 20.30 uur in café Van de Buurt in West en het thema is ‘Jouw stotter, mijn stotter.’ Zelf stottert hij ook, al is de ‘stotter’ moeilijk bij hem te ontdekken, beaamt hij, „soms gaat het praten inderdaad best vloeiend.” Je eigen naam uitspreken, blijft altijd een dingetje, „je hoort vaak mensen over hun naam struikelen, dan ligt er te veel druk op.”

Save the date –> Dinsdagavond 7 juni opent het Stottercafé weer haar deuren in Amsterdam! Vanaf 20:30uur ben je welkom in café Van de Buurt in West, tot dan 🙂

Gepostet von Stottercafé Amsterdam am Montag, 11. April 2016

Wel/niet afmaken

De voorgaande twee Stottercafés waren een succes. Er werden tips en ervaringen uitgewisseld. Schrijf je bijvoorbeeld in je sollicitatiebrief dat je stottert? „De een doet dat wel, de ander niet.” Het bespreekbaar maken is wat Van Ormondt, die als logopedist en ervaringsdeskundige stotteren behandelt, aanraadt. „Maak er niet een al te erge big deal van.” Tip voor niet-stotteraars: woorden afmaken van iemand die stottert, wordt niet door iedereen gewaardeerd, „ook dat kun je beter al meteen bespreekbaar maken en heb je dat niet gedaan, doe het dan maar niet. We zijn niet achterlijk, het duurt misschien even iets langer.” Al is het zijn ervaring dat als je kijkt hoeveel lettergrepen per minuut uit iemands mond komen, het niet veel uitmaakt vergeleken met niet-stotteraars, „we kabbelen lekker voort.”

Uit de kast

En of stotteraars ook weleens heel erg op de praatstoel zitten? Hij lacht. „Ja hoor!” En anderen weer niet. „Soms moeten ze nog even uit de stotterkast om hun spreekangst te overwinnen. Het Stottercafé zou een mooie gelegenheid kunnen zijn."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stotteren verbroedert in het café
Sluiten