Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 30 jun 2016 / 05:05 uur

Freerunning is een lifestyle voor Rotterdamse broers

Het begon door een computerspel en groeide uit tot een leefstijl. De Rotterdamse broers Arjoen (18) en Odin (22) doen nu ongeveer vijf jaar aan freerunning. „Je gaat met een andere blik naar een stad kijken.”

„Odin zei dat ik het spel Assassin’s Creed moest kopen”, vertelt Arjoen. „In die game kan je aan freerunning doen. Hij liet me daarnaast filmpjes zien op Youtube van freerunners. Toevallig kwam er in die tijd ook een tijdelijk ‘Freerun park’ op de Motorstraat in Rotterdam Zuid, vlakbij waar we toen woonden. Daar zijn we begonnen.”

Samen vormen de Rotterdammers Savage Trickz. Savage (Engels voor wild) omdat ze als broers best een beetje wild zijn, Trickz omdat ze trucs doen. „Het is heel leuk om met je broer te trainen", vindt Arjoen. „We trainen ook wel met andere mensen, maar dit is toch anders. De samenwerking loopt beter. Je vertrouwt elkaar meer, omdat je elkaar beter kent. Zo ben je eerder in staat om grenzen te verleggen."

Speeltuin

Voor freerunners is hun omgeving een speeltuin. Het is de bedoeling om zo creatief mogelijk met de omgeving om te gaan door te rennen, klimmen, springen en salto’s te maken. Arjoen: „Het is voor ons een uitlaatklep. Freerunning is onze passie. Als je met freerunning bezig bent, denk je aan niks anders. Na een drukke week voelt dat als een opluchting. Het helpt ook om dagelijkse obstakels in het leven te overkomen. En als je een nieuwe trick land of een bepaalde sprong doet, voel je je vrij.”

De uitdaging in Freerunning zit hem in je eigen grenzen verleggen. Voor de Rotterdamse broer is het meer dan een sport. „Het is voor ons echt een lifestyle. Je krijgt er ook een andere mindset door. Je hebt meer respect voor je omgeving, omdat je daar veel gebruik van maakt. Je wilt het daarom graag schoon en veilig houden. Ook brengt freerunning mensen bij elkaar.”

Santorini

Arjoen en Odin zijn er elke dag mee bezig. „Niet altijd fysiek, maar wel mentaal”, zegt Arjoen. „Door freerunning kijk je met een andere blik naar een stad en kom je op plekken waar andere mensen niet komen. Zo zijn we al eens op de Hef geweest en op verschillende daken in Rotterdam.”

Het Griekse eiland Santorini staat hoog op het verlanglijstje van de Rotterdammers. „Die plek lijkt wel gemaakt voor freerunning”, aldus Arjoen.

Iedereen kan het

Het vooroordeel dat freerunning gevaarlijk is, willen de broers graag de wereld uit helpen. „Het is een disciplinesport. We weten wat we doen. We zijn heel bewust met ons lichaam bezig.” Het doel van Arjoen en Odin is om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. ,,Iedereen kan freerunnen. Je kan veel meer met je lichaam dan de meeste mensen denken.” Ze geven daarom lessen bij onder meer 010Trickz in Hoogvliet en op scholen.

De broers zijn te volgen op Facebook en Instagram @SavageTrickz.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Freerunning is een lifestyle voor Rotterdamse broers
Sluiten