Job Halkes
Job Halkes Binnenland 15 jun 2016 / 14:53 uur

Rotterdam trekt geld uit voor sport en buitenruimte

De afgelopen weken onderhandelden Leefbaar Rotterdam, D66 en het CDA over de begroting van 2017. En dat was voor het eerst in jaren weer eens een feestje, want ongeveer 60 miljoen euro was er te verdelen. Maar waar gaat dat geld dan naar toe? Metro zet het voor je op een rij.

Sportaccommodaties
Al jaren klagen sportverenigingen in Rotterdam over de staat van sommige complexen, en nu er geld te verdelen is wordt er fors geïnvesteerd. Voor ongeveer 20 miljoen euro wordt er de komende jaren gerenoveerd en nieuwbouw gepleegd. Het CDA maakte zich al langer hard voor de aanpak van dit probleem, maar het geld ontbrak.

Cultuur
De afgelopen jaren moest in zo’n beetje elke bezuinigingsronde de culturele sector het ontgelden. Miljoenen moesten er worden ingeleverd in tijden van crisis en dat is sommige instellingen niet in de koude kleren gaan zitten. Maar er is goed nieuws, want er wordt om en nabij de vier miljoen euro uitgetrokken om eerder ingeplande bezuinigingen teniet te doen.

Duurzaam
Om aan de doelstellingen van de klimaatconferentie in Parijs te voldoen, zijn nog wel wat investeringen nodig. Daar wordt rond de twee miljoen euro voor gereserveerd. Dat geld is ook bedoeld om Rotterdammers nog meer te stimuleren de fiets te pakken om zo het autoverkeer terug te dringen.

Rotterdam-Zuid
Voor het Zuidelijke deel van de stad komt er ook extra geld voor onder meer het opzetten van een gymnasium en wordt er extra geïnvesteerd in het opknappen van oude panden. Maar zuid is niet het enige stadsdeel waar geld naar toe gaat. Ook Rotterdam-Oost krijgt een impuls om de buitenruimte in Ommoord, Zevenkamp en Oosterflank aan te pakken. Daarnaast wordt ook de aanpak van woonoverlast en hangjongeren geïntensiveerd.

Afvalstoffenheffingen
Leefbaar Rotterdam roept al jaren dat de afvalstoffenheffing in Rotterdam te hoog is, en die gaat nu verder omlaag. Toen dit college in 2014 begon, betaalde een gezin 372 euro per jaar. Dat werd al omlaag geschroefd naar 343 euro en gaat nu nog verder omlaag naar 339 euro.

Buitenruimte
Het is een klacht die je vaker hoort. Het ontbreekt Rotterdam aan goede openbare toiletten. Daarom komt er nu extra geld beschikbaar voor wethouder Buitenruimte Joost Eerdmans om dit probleem aan te pakken. Daarnaast gaat er geld in teams die sneller moeten reageren op meldingen over afval op straat en worden vervuilers sneller aangesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam trekt geld uit voor sport en buitenruimte
Sluiten