Job Halkes
Job Halkes Binnenland 30 jun 2016

Restauranthouder op uitnodiging van Pellè naar EK

Eigenaar Libero Lo Monaco van La Salute in Rotterdam beleeft misschien wel het bijzonderste EK voetbal van zijn leven. Als goede vriend van Graziano Pellè geniet deze trotse Italiaan van de successen van de oud-Feyenoorder op het EK in Frankrijk. De spits nodigde hem zelf uit voor de wedstrijd Italië – Ierland.

Wie La Salute kent, weet dat het een verzamelplaats is voor voetballers en journalisten. Jean-Paul van Gastel is vaste klant, net als Giovanni van Bronckhorst, Bennie Wijnstekers en Rob Jacobs. Feyenoord en Sparta zijn al jaren vaste klant, want Libero verzorgt hun eten. Zo leerde hij ook Pelle kennen. „We komen allebei uit het zuiden van Italië, dus dat schept al een band. Graziano kwam hier toentertijd een keertje eten en sindsdien kwam hij twee of drie keer per week. Ik zie hem als familie en hij mij ook.”

De band tussen de twee is zelfs zo bijzonder dat Pellè hem uitnodigde om de wedstrijd Italië – Ierland bij te wonen. „Toen hij naar Southampton vertrok, zei hij dat ik hem moest komen bezoeken. Maar toen brak ik mijn tenen en kon ik niet komen. Bovendien heb ik ook de zaak nog”, aldus Libero. „Toen stuurde hij mij pas een berichtje dat hij me wilde zien in Frankrijk. Hij dacht toen dat hij niet zou spelen, maar dat maakte hem niet uit.” Libero had de tijd van zijn leven. „Hij had zes kaarten geregeld. Hem zelf ontmoeten lukte niet vanwege het strakke tijdschema. Maar hij stuurde me wel een bericht dat hij mij vanuit de bus had gezien. Trouwens, die fans van Ierland waren geweldig. Wat een sfeer.”

Goal Pelle gemist

De wedstrijd tegen Spanje keek hij in Italië. „Ik kon het de laatste vijf minuten niet aan en ging buiten staan. Toen barstte er gejuich uit en iedereen stond te zwaaien met shirts op het balkon. Mijn vrouw Lisette zei dat Graziano had gescoord.” Twee jaar geleden zat Pellè nog te treuren in zijn zaak omdat de toenmalige bondscoach hem niet uitnodigde, ondanks zijn toptijd bij Feyenoord. „Voor hem is een droom nu uitgekomen. Ik ben zo ontzettend trots op hem.”

Hoe hecht de band is tussen de twee valt af te lezen op een speciaal Feyenoordshirt. ‘Voor mijn grote vriend, opa Libero’, valt er te lezen. „Toen hij naar Engeland vertrok, zei hij dat ik daar een restaurant moest beginnen. Als ik niet getrouwd was geweest had ik het zeker gedaan. Hij mist mijn eten.” Sportjournalist en vriend Emile Schelvis beaamt die woorden. „Graziano voelde zich hier op zijn gemak. Dit voelde als thuis.”

Winnen van Duitsland

Ook de laatste dagen is er contact tussen de twee. „We sturen hem berichtjes en filmpjes, want we moeten wel van Duitsland winnen,” aldus Libero. De Italiaanse ploeg was al voor het toernooi afgeschreven, want te oud. „Dat waren we in 1982 en 2006 ook. Maar we hebben een echt team. We hebben bij Italië de Berlijnse muur achterin staan, haha. Als we als eerste scoren, gaan we winnen.” Een voorspelling wil hij niet doen. „Dat brengt ongeluk, zeggen de Italianen”, aldus Schelvis. „Maar ik denk dat het 1-1 wordt en Italië doorgaat op penalty’s.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Restauranthouder op uitnodiging van Pellè naar EK
Sluiten