Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 23 jun 2016 / 09:35 uur

Legendarische handbalopa’s: Joops Vrienden

Legendarische handbalopa’s onder studenten, nieuwe aanwas gevraagd!

Knokige knieën

Hun gemiddelde leeftijd is zestig, ze hebben bijna allemaal wel een kromme vinger of knokige knie, echt heel snel gaan ze niet meer op het veld, maar ze drinken met z’n allen wel net zo hard mee tijdens de derde helft aan de bar met de studenten. „Daar gaat het ook om, de lol met vrienden onder elkaar.” Want vrienden zijn het, de handballers van Joops Vrienden. Ze zijn het gezelligheidsteam van US Handbal, de studentensportvereniging die al meer dan een halve eeuw bestaat.

Tegenstanders 30 jaar jonger

In tegenstelling tot andere studentensteden, kunnen sporters hier gewoon lid blijven na afstuderen. Die hards en de veelal zestigers Tom Ahlers, Chris van Voorthuizen, Willem ten Napel en Coen van Voort-huizen zitten ‘al héél lang’ bij de club en kennen elkaar zo’n veertig jaar. Daniël van Rijn kwam er later bij, maar is ook volwaardig Vriend van Joop, „al voel ik me soms wel het teambroekie!” Maar is dat erg? De vijftiger lacht. „Nee.” Vroeger speelden ze ‘behoorlijk goed’ en hun tactiek tegen de vaak minimaal 30 jaar jongere tegenstanders, is altijd even simpel als doeltreffend geweest. Gewoon heel traag spelen, „daar worden die jonge honden helemaal gek van.”

Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, die Joops Vrienden!

Derde helft

Dit seizoen hebben ze alles verloren, maar ze houden de moed erin, „in de derde helft winnen we altijd.” Met de studenten wordt na afloop vaak gedronken, of tijdens feesten in hun sponsorcafé Brakke. Dan wel niet zo veel in het veld, maar wordt nog weleens wat gescoord bij die leuke handbalsters aan de bar? Ach nee, daar zijn ze te oud voor, knipogen ze, „hoewel er bij zijn die daar heel anders over denken!” Nieuwe studenten knipperen elke september wel even met de ogen als ze Joops Vrienden aan de bar zien zitten, weet Gemma Span, de frisse jonge blom uit de technische commissie. „Maar de mannen worden door iedereen in het hart gesloten.” Alle teams uit de regio („en omstreken”) kennen Joops Vrienden, „ze zijn beroemd, berucht en befaamd, vooral om hun legendarische derde helften.” ‘Ik heb ze nog live gezien’ en ‘nooit meer de helden van US’: een kleine greep uit de Facebook-reacties op het bericht dat de Vrienden gaan stoppen.

Vanaf 21.30 uur het favoriete onderdeel!

Zwanenzang

Want dinsdag zal dit team in deze formatie zijn laatste wedstrijd spelen. De zwanenzang voor deze sympathieke handbalgoeroes. Blessures en toch ‘dat dagje ouder’ eisen hun tol. Ook voor Tom, die 54 jaar heeft gehandbald en daarmee de langst handballende speler is, „het is mooi geweest.” Een aantal Vrienden wil nog wel doorgaan en hoopt op nieuwe aanwas. Wat ze zoeken? Handballers vanaf 45 jaar die van een biertje houden. En een praatje aan de bar. Want als de sportmannen samen zijn, wordt er druk gekletst. Niet over tieten en voetbal, ‘een beetje over auto’s’, „maar vooral over van alles en nog wat en niet te diepzinnig.”

Tijdens de derde helft winnen ze altijd

Voor altijd vrienden

Er waren ooit dinsdagavonden die begonnen met de training en eindigden om half vijf ’s nachts in nachtcafé De Biecht. De mannen kijken elkaar met ondeugende blik in de ogen aan, „dat waren nog eens tijden…” Ook al sporten ze straks niet meer samen, ze blijven gewoon vrienden, zo besluiten ze en proosten nog maar eens met elkaar. En de eeuwige studenten, „Joops Vrienden houdt je jong.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Legendarische handbalopa’s: Joops Vrienden
Sluiten