Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 16 jun 2016 / 06:00 uur

Emilie wil ook Rotterdamse ‘girlboss’ werkplek geven

Waar moeten creatieve ‘girlbosses’ heen als zowel de koffietent als het kantoor geen voldoening geeft? Emilie Sobels heeft het antwoord.

Ze woont dan wel in Amsterdam, maar Emilie Sobels had er met recht eentje uit Rotterdam kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet ‘lult, maar poetst’ en ze haar handen het liefst laat wapperen. De 28-jarige onderneemster startte een jaar geleden in Amsterdam #Workmode; een bedrijf dat werkplekken aanbiedt aan creatieve ‘girlbosses’.

Wachtlijst

Het concept slaat aan – inmiddels hebben vijftig vrouwen een flexwerkplek bij haar gehuurd, is er een wachtlijst – en komt om die reden naar Rotterdam. Want, zo stelt de goedlachse blondine: „Ook in Rotterdam zijn er ontzettend veel ondernemende, vrouwelijke freelancers die elkaar kunnen versterken. Ze weten elkaar alleen nog niet te vinden.” Daar moet het pand aan de Boomgaardsstraat, een aftakking van de Witte de Withstraat, verandering in brengen. In het industrieel ogende gebouw staan veel spullen weliswaar nog in dozen, maar met een vrouw aan het roer is er altijd sprake van een gemoedelijke sfeer. Lees: kamerplanten, gekleurde opbergboxen en stijlvolle tafels.

Alleen het getik van typende vrouwen ontbreekt nog. „Ik hoop hier een plek te creëren waar Rotterdamse ‘girlbosses’ elkaar gaan ontmoeten en door elkaar geïnspireerd zullen raken. Er is zo’n groot aanbod van dat soort meiden en hoe fijn is het om elkaar verder te helpen? Dat je weet dat je niet de enige bent die elke maand keihard moet bikkelen om zijn eigen centjes binnen te halen.”

Voor vrouwen, door vrouwen

Een plek voor vrouwen, door vrouwen. Juist daar zit naar eigen zeggen haar onderscheidende factor. „Want inderdaad, co-workspaces zijn niet nieuw”, beaamt Sobels. „Ik richt me op creatieve vrouwen: bloggers, vloggers, webdesigners, journalisten. Daar zijn er vandaag de dag zo enorm veel van. Maar zomaar een grote werkplek binnen stappen? Nee, dat doen de meesten niet. De drempel is te hoog. Bovendien is zo’n werkplek duurder en anoniemer. Je valt weg in die grote concepten, wat betekent dat je er aan het eind van de dag niets aan hebt.” Persoonlijker dus en alleen maar vrouwen: „Mannen zijn een stuk harder en vrouwen kunnen echt door elkaar geïnspireerd en gemotiveerd raken. Zodra je een man tussen allemaal vrouwen zet, ontstaat er competitie. Dan verandert er iets in de dynamiek.”

Met nog twee weken tot de opening moeten de handen nog even flink uit de mouwen. Ook daar is Sobels niet vies van. Waarin Rotterdammers van Amsterdammers verschillen? „Ik merk nu al dat Rotterdammers recht voor z’n raap zijn en nuchter, minder blabla.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Emilie wil ook Rotterdamse ‘girlboss’ werkplek geven
Sluiten