Kaylee Kotoun
Kaylee Kotoun Binnenland 7 jun 2016 / 14:21 uur

Eerste ‘zwarte doos’ in Amsterdamse operatiekamer

Om effectiever te werken en de patiëntveiligheid te verhogen, start het AMC vanaf woensdag met een proef waarbij er gebruikt wordt gemaakt van een ‘zwarte doos’ bij operaties. Het AMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat op die manier gaat werken. Het concept van de zwarte doos komt vanuit de luchtvaart.

Afgeleverd werk

Het idee van deze zwarte doos in de operatiekamer komt van de Canadese chirurg Teodor Grantcharov. Hij merkte na zijn operaties dat hij zich niet helemaal zeker voelde over zijn afgeleverde werk. Doordat hij zijn operaties opnam, kon hij nagaan wat er zich precies afspeelde tijdens operaties. Hierdoor zou hij naar eigen zeggen beter hebben leren opereren.

Succesvol

„Doordat deze black box effectief was voor Grantcharov, heeft het AMC besloten deze doos ook te gebruiken tijdens operaties”, vertelt Marc van den Broek, woordvoerder van het AMC. „Het AMC is altijd bezig de patiëntveiligheid te verbeteren. Zo wordt er al succesvol geopereerd, maar het kan altijd beter."

Kijkoperaties

Vooral tijdens kijkoperaties zal de zwarte doos alle gegevens over de patiënt en de operatiekamer bijhouden en analyseren. Bij deze operaties werd al gebruik gemaakt van kijkcamera’s, dus het is niet iets nieuws dat gegevens van de operatie worden opgenomen. Zo werden de gegevens van de temperatuur, bloeddruk en hartslag van de patiënt al bijgehouden. Nu worden er door de black box ook er video- en geluidsopnames gemaakt.

Foto: ColourBox

Mogelijke fout

Hierdoor kunnen alle bewegingen van het ok-personeel tot het aantal keren dat de operatiekamer open-en dichtgaat geregistreerd worden. Met al deze gegevens kan een computer aangeven waar een mogelijke fout zou zitten en wat dus de volgende keer beter zou moeten.

Effectief

„Het is dus als het ware een extra tool om de patiëntveiligheid te verbeteren", vervolgt van den Broek. „Om te kijken of deze black box ook effectief is in het AMC, zal een aangewezen onderzoeker zich drie jaar bezighouden met de resultaten die de zwarte doos oplevert. Omdat het een proef is, wordt de black box eerst geplaatst in een van de twintig operatiekamers. Als het een succes is, zal de black box in alle twintig operatiekamers van het AMC worden toegepast.”

Medisch dossier

Patiënten van het AMC hoeven niet bang te zijn dat al deze gegevens in hun medische dossier terechtkomen. Het enige wat wordt meegenomen in het dossier, zijn de medische gegevens van de patiënt. De andere gegevens, zoals film-en geluidsmateriaal, worden vernietigd.

Reageer op artikel:
Eerste ‘zwarte doos’ in Amsterdamse operatiekamer
Sluiten