Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 14 jun 2016 / 06:00 uur

Driedaags filmfestival dankzij Aardig Onderweg Award

Casper Houtman en Vincent Kars van Rotterdams Open Doek waren vorig jaar een van de winnaars van de RET Aardig Onderweg Awards. Het leverde hen een bedrag op van 10.000 euro. De droom toen: een Rotterdams festival voor de korte film. Eind deze week wordt die droom werkelijkheid. Vrijdag 17 juni t/m zondag 19 juni is het driedaagse Rotterdams Open Doek Festival.

“Met Rotterdams Open Doek houden we al vijf jaar een maandelijkse avond voor beginnende en professionele filmmakers uit Rotterdam en omstreken”, vertelt Casper. “De RET vond dit een heel goed initiatief, omdat we mensen uit de filmwereld met elkaar verbinden. Dat wilden we dan ook graag doorzetten. Zo is het idee ontstaan om een festival te organiseren. Dankzij de award kunnen we dat nu realiseren.” Vincent Kars ziet het winnen van deze prijs als een van de hoogtepunten. “Dat was een memorabel moment. Het gaf ons de bevestiging dat we goed bezig waren en steeds belangrijker begonnen te worden voor het Rotterdams filmklimaat.”

Finale

Het concept van Rotterdams Open Doek gaat als volgt in zijn werk. Filmmakers sturen korte films (van maximaal 20 minuten) in die worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit mensen uit de film- en reclamewereld. De jury maakt een selectie uit de films. Eens per maand zijn deze te zien in LantarenVenster. Op zo’n avond geven publiek en jury de getoonde films punten. De films die aan het einde van het seizoen het beste zijn beoordeeld, gaan door naar de finale. Casper: “De finale is aanstaande vrijdag. Dat is tevens het begin van het festival.”

Behalve deze finale – waar de acht beste korte films van dit seizoen te zien zijn – is er nog veel meer te doen. Zo zijn er seminars waarbij filmmakers kunnen leren hoe ze ervoor zorgen dat hun film in de bioscoop wordt gedraaid of hoe ze hun film kunnen financieren. Ook worden er speeddates gehouden en zijn er diverse gastsprekers, waaronder Ben Sombogaart, regisseur van onder meer ‘Het Zakmes’ en ‘Knielen op een bed violen’.

Voor makers en liefhebbers

En niet alleen aan de filmmaker is gedacht. Ook Rotterdamse middelbare scholieren konden kennismaken met de filmwereld. “We hebben een educatietraject opgestart”, laat Casper weten. “We hebben workshops gegeven aan eerste-, tweede- en derdeklassers over films maken. De leerlingen uit deze klassen hebben filmpjes van een minuut gemaakt. Daarvan is zondag de presentatie.”

Het filmfestival is leuk voor zowel filmmakers als liefhebbers, laat Vincent weten. “Rotterdam is aan het groeien op cultureel gebied. Dat is terug te zien in de programmering van het festival. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe films die op het festival in première gaan, maar ook compilaties van de beste films uit ons vijf jaar oude archief. Op die manier geeft het festival een mooie inkijk in wat er allemaal wordt gemaakt op filmgebied in de regio."

Meer weten?

Meer informatie over het festival vind je op www.rotterdamsopendoek.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Driedaags filmfestival dankzij Aardig Onderweg Award
Sluiten