Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 9 jun 2016 / 18:17 uur

Dit is ‘m dan, onze Mysterieburgemeester!

Hij wil Amsterdam mysterieuzer maken en heeft ook wilde ideeën voor de A’DAM Toren, inclusief laserstralen en morsecode.

Sherlocked

Victor van Doorn (28) loopt rap door de kelder van de Beurs van Berlage. Hier zit Sherlocked, de plek met de populairste escape rooms van Amsterdam. Zowel The Architect als The Vault heeft hij met zijn drie compagnons ontwikkeld, al is The Vault eigenlijk het omgekeerde van een escape room. Het is een kluis waar je juist ín moet breken. Oude kluizen van de familie Lips waarin rijke Amsterdammers hun diamanten bewaarden, staan er nog altijd, net als de authentieke banken met kastjes waarin beurshandelaren hun scheerspullen bewaarden. De Gestapo confisqueerde het in de oorlog en de hele kelder ademt geschiedenis uit.

Een van de originele kluizen van de familie Lips

Inbreker als kleine jongen

„Vroeger wilde ik inbreker worden”, vertelt de Mystery Maker. „Maar dan zonder mensen te kwetsen. Dit komt heel dichtbij.” Hij betreedt de donkere laserkamer en haalt een handvol stof uit een stofzuigerzak, „het beste stof.” Dan gooit hij het over de laserstralen. Mooi effect, hè?, lacht hij tevreden. Dan kijkt hij meteen bezorgd. „Je bent toch niet astmatisch?”

Avontuurlijke klimmende filmliefhebber

Weer in het daglicht valt het grote gat in zijn broek op. Hij haalt zijn schouders op, „ik wilde gisteren een dak opklimmen, mijn broek bleek te strak.” Behalve een klimmer is het een avonturier van het kaliber gewoon doen. „En ik nam films altijd nét iets serieuzer dan andere mensen.” Toen hij Aladin zag, was hij zo onder de indruk dat hij zijn tentje pakte en via de regenpijp en een vensterbank op een dak bij de Munt klom. „Ik heb een week gekampeerd boven die Falafelbar daar, een compleet gevoel van vrijheid.”

https://www.instagram.com/p/BEVYBVZJWAt/

Kijk omhoog, Victor

Een markante jongen met een hoofd vol mooie ideeën en dito krullen. Continu kijkt hij omhoog tijdens het lopen. Kijk, hij wijst naar de toren van het Beursgebouw. „Daar zou ik ook weleens op willen klimmen…” Bij het gesloten bureau Warmoesstraat staat hij stil. „Hoe cool zou het zijn als we dit konden gebruiken voor The Vault? Dat je even de cel in wordt gegooid.” Een gevoel dat hij wel kent. Ooit wilde hij het Paleis op de Dam inpakken met een grote rode strik en hij klom hop, erbovenop. Maar helaas, de politie verwarde zijn attentheid met een terroristische aanslag, „ik heb een nacht in de bak doorgebracht.”

Hier zou hij wel eens in willen klimmen…

Speurtochtdate gezocht

Hij hoopt nog eens een megaspeurtocht door Amsterdam te organiseren. Een speciale rol voorziet hij voor de A’DAM Toren, waar ‘best wel laserstralen op de ramen kunnen worden geprojecteerd in morse, waardoor een code ontstaat’. Terwijl de Mysterieburgemeester zijn idee ontvouwt, krijgt hij spontaan kippenvel, net als zijn toehoorder. Speurtochten zet hij overigens ook soms uit tijdens een date, verklapt de vrijgezel. „Dan eindigt ze in het theater op een stoel, precies naast mij.” Hij droomt even weg en dan popt daar weer een idee op. Een leuke date die eens een speurtocht voor hém maakt… „En nee, de lat ligt heus niet heel hoog, hoor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is ‘m dan, onze Mysterieburgemeester!
Sluiten