Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 8 jun 2016 / 14:00 uur

Trend: bouw je minihuis in een container

Wonen in een huis van 15 vierkante meter. In de Verenigde Staten is het hot en happening. En ook in Nederland is deze trend in opkomst. Ondernemer Siemen Cox – onder meer bekend van RotterZwam en BlueCity010 – speelt hierop in en geeft een workshop over het bouwen van zo’n tiny house.

„Ik hou me online op de hoogte van de ontwikkelingen en merkte dat veel mensen hier iets mee willen. Ze vinden het leuk en spannend en willen er meer over weten”, zegt Siemen over het ontstaan van het idee voor de workshop. Hij leert geïnteresseerden om met containers een tiny house te bouwen. In de workshop wordt onder meer wet- en regelgeving behandeld, evenals de keuze van het soort container, het maken van een functioneel ontwerp en over de kosten van een dergelijk project. Op de workshoplocatie staat een containerwoning als voorbeeld.

Kaap Verdië

Siemen legt uit dat ‘the tiny house movement’ in de VS zich richt op heel kleine huizen die met een trailer vervoerd kunnen worden. ,,Ik richt me dus op containerhuizen. Deze zijn namelijk erg modulair. Je kunt bij wijze van spreken vier containers aan elkaar schakelen en daarmee een eengezinswoning bouwen. Maar met dit project gaan we het hebben over het bouwen van een tiny house.”

Zelf woont de ondernemer met zijn vrouw in een klein appartementje. „In een soort bejaardenflat. Niet dat we zo oud zijn, maar dit was de eerste stap om van een groter huis naar een klein huis te gaan.” Uiteindelijk is het zijn doel om in een tiny house te gaan wonen. „Of dat hier in Nederland is, weet ik nog niet. Het nadeel van zo’n huis is natuurlijk dat de oppervlakte heel beperkt is. Eigenlijk wil je dan in een klimaat leven waar je veel buiten kunt zijn. Dat je alleen naar binnen hoeft om te slapen of om af en toe te schuilen voor slecht weer. Daar is Nederland niet geschikt voor.” Het land waar hij zou willen wonen, weet Siemen al: Kaap Verdië.,,Mijn vrouw is Kaapverdiaanse en we hebben daar al een project lopen waarbij we het eiland helpen om zelfvoorzienend te worden in voedsel en energie.”

Waar en wanneer?

De eerste workshop ‘Bouw je eigen containerhuis’ is op zaterdag 25 juni van 11 tot 16 uur op de Karel Doormanstraat 21 in Oud-Beijerland. Kosten: 95 euro. Siemen: ,,Ik heb ook elders in het land al verzoeken gekregen om daar de workshop te houden. Als mensen een groep van 6 tot 10 personen bij elkaar kunnen krijgen, dan kan ik workshops op locatie doen.” Klik hier voor meer informatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trend: bouw je minihuis in een container
Sluiten