Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 jun 2016 / 07:40 uur

Audiotour ter ere van de groenste straat in Charlois

Zij die op Zuid wonen, kennen ‘m allemaal. De Boergoensevliet. Of simpelweg: ‘de vliet’. Een stroom die dwars door het hart van het oude Charlois voert. Een wijk die zijn naam dankt aan een man wier naam nog maar een enkeling kent, Karel de Stoute. Hij was hertog van Bourgondië en de stichter van Charlois.

Eén iemand die zijn naam in ieder geval wel onthouden heeft, is lokaal kunstenares Tess van Wijnen. Althans, ze zal haar kunstproject niet voor niets ‘Tour de Bourgondië’ hebben gedoopt. Al enkele weken maakt ze geluidsopnames langs de oevers van de vliet, om die vervolgens te editen tot een bijzondere audiotour die voor het eerst tijdens Charlois Speciaal te horen zal zijn.

Het resultaat: een soort silent disco zonder disco. Maar mét geluidsfragmenten van nestelende vogels, de voorbijrazende tram en herinneringen van (oud-)bewoners die de Boergoensevliet al kenden nog voor zij op 7 maart 1900 haar naam kreeg.

Alles vastleggen

“Alles wat ik onderweg tegenkom, wil ik vastleggen”, zegt ze. “Zowel geluiden van de straat als verhalen van voorbijgangers. Een ieder die mee wil doen, komt aan bod. Van de mensen die er hun hond uitlaten of op een bankje bij het water zitten, tot de bezoekers van de Bethelkerk en het Poolse tabakswinkeltje. Zo trek ik al interviewend door de buurt om zij die de Boergoensevliet ‘maken’ – omdat ze er wonen, werken of vaak komen – te vragen hoe zij de straat beleven.”

Dat Tess hiervoor speciaal de Boergoensevliet heeft uitgekozen, is niet zo gek. De straat is bekend terrein voor haar. “Mijn opa en oma woonden vroeger om de hoek. Als klein meisje was ik al gefascineerd door die groene en landelijk aandoende Boergoensevliet. Toen al wilde ik er dolgraag wonen. Iets wat drie jaar geleden dan ook eindelijk gebeurde.”

Tour de Bourgondië is wat Tess betreft dan ook een ode aan de vliet. Het ‘toont’, in geluid, de rauwe rafelrandjes van het Charloise centrum dat op sommige plekken niet veel anders oogt als bijvoorbeeld zeventig jaar geleden.

Tijdcapsule

“Door alle stemmen en geluiden te bewaren voor volgende generaties, fungeert Tour de Bourgondië tevens als tijdcapsule”, zegt ze. “Bedoeld om mensen in de toekomst te helpen een beeld te krijgen van hoe de Charloiser anno 2016 de vliet ervaart. Op die manier dragen de opnames zelf ook bij aan de historie van dit unieke stukje Charlois.”

Nieuwsgierig geworden? Tijdens Charlois Speciaal worden er op 18 en 19 juni drie tours per dag aangeboden. Bezoekers krijgen een hoofdtelefoon op en worden door lokale gidsen meegenomen over de Boergoensevliet. Per tour is plek voor maximaal tien deelnemers. ILJA POST

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Audiotour ter ere van de groenste straat in Charlois
Sluiten