Eva de Reus
Eva de Reus Binnenland 20 mei 2016 / 09:15 uur

Zo pakt Rotterdam radicalisering aan

Rotterdam krijgt van het Rijk ruim 6,5 ton voor de aanpak van radicalisering. Dit bedrag komt bovenop de 220.000 euro die jaarlijks vanuit de gemeente aan de aanpak wordt besteed. Wat gaat Rotterdam met het geld doen? Metro Rotterdam zet een paar plannen voor je op een rij.

Lees ook: Scholen weten geen raad met radicale moslimkinderen

1. Groter netwerk van sleutelpersonen
Om maatschappelijke spanningen te voorkomen, maakt Rotterdam gebruik van sleutelpersonen. Sleutelpersonen zijn de oren en ogen in de stad. Zij worden vertrouwd door hun achterban en signaleren hierdoor snel maatschappelijke spanningen. Door het netwerk van sleutelpersonen uit te breiden, weet de gemeente beter wat er speelt in de wijken.

2. Bijeenkomsten over radicalisering
Voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook bij radicalisering het geval. In 2016 worden er in- en rondom moskeeën 50 bijeenkomsten over radicalisering georganiseerd.

Lees ook: Moskeeën binden strijd aan met radicalisering

3. Professionals voor persoonsgerichte aanpak
Als iemand signalen van radicalisering vertoont, is het belangrijk om snel en adequaat in te grijpen. Hiervoor zet de gemeente professionals in, zoals jongerenwerkers en buurtcoaches. Professionals krijgen doelgerichte trainingen over de aanpak van radicalisering.

4. Trajecten voor geradicaliseerde personen
In 2015 zijn er in Rotterdam 62 meldingen gedaan van radicalisering. Het gaat om personen die lichte signalen vertonen, maar ook om personen die een poging hebben gedaan om naar Syrië te reizen. De gemeente wil trajecten voor geradicaliseerde personen verder ontwikkelen en inzetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo pakt Rotterdam radicalisering aan
Sluiten