Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 6 mei 2016 / 08:05 uur

Wandel over het IJ in 360 graden

Het was een monumentale herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vormden een serie van pontons een brug tussen Noord en het centrum van Amsterdam.

Brandstofgebrek

De gevormde brug keerde eenmalig terug, nadat het in de Tweede Wereldoorlog dienst deed. De brug werd destijds gevormd door de pondjes die over het IJ voeren aan elkaar te verbinden. Wegens brandstofgebrek was het voor de pondjes niet mogelijk om te blijven varen, wat voor deze noodoplossing zorgde.

Het idee voor de pontonbrug stond oorspronkelijk voor vorig jaar gepland, maar door het slechte weer moest van dat plan worden afgeweken. Nu was het weer een stuk beter en konden Amsterdammers nog één keer gebruik maken van de brug.

360 graden

De kaartjes voor de overtocht waren compleet uitverkocht, en dus niet iedereen heeft de overtocht kunnen maken. Wie toch nog wil zien hoe dat eruitziet, kan virtueel met Mark Vos meelopen. Hij filmde de overtocht met een speciale camera zodat je 360 graden met hem mee kunt lopen en kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wandel over het IJ in 360 graden
Sluiten