Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 12 mei 2016 / 12:40 uur

‘Gezellig!’ Studenten reageren positief op komst azc

De studenten op het wooncomplex Wenckebachweg reageren positief op het nieuws dat in de aangrenzende oude Bijlmerbajes vanaf augustus een asielzoekerscentrum komt, al kan niet iedereen zich dat voorstellen, getuige sommige tweets.

https://twitter.com/i/status/730706488658960384

Goede buurtjes

„De best denkbare invulling en heel leuk", vindt bewoner Tijmen Swaalf. Hij verwacht dat het azc en het studentencomplex goede buurtjes van elkaar kunnen worden en ziet wel een parallel: „Studenten beginnen aan een nieuwe fase van hun leven en de asielzoekers gaan hier een nieuw leven opbouwen.” Hij hoopt dat ze van de gevangenis ‘een beetje een leefbare omgeving’ kunnen maken. De tralies gaan er uit en veel muren worden doorgebroken, heeft hij al gelezen, „dat is een goed begin, dan is dat cellengevoel tenminste weg.”

Wereldkeuken

In de besloten Facebookgroep van het studentencomplex zijn de reacties ook enthousiast. Veel studenten noemen het ‘gezellig’ en iedereen is ‘blij verrast’ door alle positieve geluiden, vertelt Swaalf. Er wordt zelfs al geopperd dat het veel nieuwe mogelijkheden biedt voor de eten-met-je-burendag die elk jaar door hun bewonersvereniging wordt georganiseerd. „Het wordt straks een echte wereldkeuken hier, lekker toch?”

Weer veilig

Hij en zijn medebewoners voelen zich weer veilig in hun Wenckebach. Afgelopen januari klonk hun noodroep richting gemeente, politie en woningbouwvereniging na twee verkrachtingen en een continue stroom aan ‘verdachte types’, afvaldump, pogingen tot inbraak en straatroof rondom hun complex. Ook waren er de ‘bajesschreeuwers’: bezoekers die naast de gracht van de gevangenis schreeuwend communiceren met de gedetineerde. Maar dat behoort nu tot het verleden en de rust is wedergekeerd, besluit Swaalf. „Iedereen heeft meteen ingegrepen, waardoor we ons nu weer veilig voelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gezellig!’ Studenten reageren positief op komst azc
Sluiten