Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 18 mei 2016 / 12:25 uur

Strijd om beste ontwerp fietstunneltje Amsterdam

De spanning is te snijden. Nog tot maandag kan er worden gestemd op het nieuwe ontwerp voor het fietstunneltje dat de Spaarndammerbuurt verbindt met het Westerpark. Bijna vijftig ontwerpers braken hun hoofd over het ideale ontwerp voor de tunnel.

Janno Hahn gaat tot nu toe aan de leiding. De Amsterdamse typograaf is geen onbekende in de buurt. Een aantal jaar geleden ontwierp hij een set letters in de oude Amsterdamse stijl. De letters zijn onder andere te zien bij de spoorwegonderdoorgang in het verlengde van de Spaarndammerstraat. De letters zijn gemeengoed geworden in de buurt. „Ik krijg nog steeds aanvragen of de letters gebruikt mogen worden voor babykaartjes”, zegt de ontwerper trots.

100 jaar Amsterdamse school

Over het ontwerp voor de tunnel heeft Janno zijn hoofd gebroken. „De tunnel is best wel donker, dus je moet voor een licht ontwerp gaan”. Na een paar dagen brainstormen en ontwerpen vielen ‘de stukjes op hun plaats’. Janno haalt in zijn ontwerp het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse school aan. „De letters zijn een moderne versie van letters in de stijl van de oude Amsterdamse school. Ik ben ook maar een man van 35. Ik heb die tijd niet meegemaakt”, zegt hij met een lach.

Janno, in het dagelijks leven bezig met ontwerpen en typografie, ziet zijn mogelijk winnende ontwerp als een cadeautje voor de buurt. Als jonge ontwerper draagt hij graag bij aan de stad, en ziet zijn ontwerp tegelijk als een visitekaartje voor zijn werk.

Prestige

Hoewel het project vooral een prestigeproject is voor Janno, heeft hij zijn zinnen toch op de overwinning gezet. „Ik heb wel 400 mailtjes gestuurd om mensen te laten stemmen’’, zegt hij eerlijk. Toch voelt hij de hete adem in zijn nek. Van Malou Nahuys en haar leerlingen, om precies te zijn.

Malou Nahuys had haar leerlingen op het Barlaeus Gymnasium meteen enthousiast toen ze begon over de contest. „Ik had ze de opdracht gegeven om silhouetjes van lopende en fietsende mensen te maken. De gebruikers van de tunnel”, zo vat ze samen. Nahuys koos er expres voor om met meerdere mensen te werken aan het ontwerp, want ‘de tunnel wordt ook door meerdere mensen gebruikt’, zo was haar beweegreden. Of het slotoffensief Janno nog kan inhalen, dat is afwachten. Volgens Nahuys, die het stemmen op het ontwerp nog net niet als huiswerk heeft meegegeven, wordt het spannend. „Ik heb zelf nog affiches ontvangen om de tunnel te promoten, maar die ben ik vergeten op te hangen”, zegt de lerares schuldbewust.

Stemmen op het mooiste tunneltje kan nog tot en met zondag. Het winnende tunneltje wordt volgende week bekend gemaakt en in oktober gerealiseerd.

Reageer op artikel:
Strijd om beste ontwerp fietstunneltje Amsterdam
Sluiten