Job Halkes
Job Halkes Binnenland 18 mei 2016

Selfies vluchtelingen helpen politie bij opsporing

Onder meer door het bestuderen van selfies van vluchtelingen en vreemdelingen probeert de politie de routes die deze mensen hebben afgelegd in kaart te brengen. Dat is hard nodig, want alleen al in de Rotterdamse havens is het aantal onderzoeken naar mensensmokkel fors gestegen.

„Aan de hand van de selfies op de telefoons kunnen we wel wat zien. Je kan best het verschil zien tussen een stad in Italië en de costa van Spanje”, legt Piet Waltheer van de Politie Eenheid Rotterdam uit. Volgens hem zijn ook de gesprekken met de vluchtelingen die worden gevoerd erg belangrijk. „Het zijn vaak heel moeilijke gesprekken, maar er komt wel informatie uit.” Volgens hem is het reisdoel vaak Engeland. „Met onder meer de selfies proberen we de routes in kaart te brengen.”

Sinds het najaar van 2015 is er een forse stijging in het aantal onderzoeken naar mensensmokkel, aldus Mirjam Blom. Zij is officier van justitie en belast met het bestrijden van mensensmokkel. „Het aantal zaken van 20 in 2015 is bijna net zo veel als die van 2013 en 2014 bij elkaar. Veel van die zaken vinden plaats in Hoek van Holland, maar ook in andere delen van het havengebied.” Volgens haar vindt de smokkel op allerlei manieren plaats. „Dat gaat in vrachtwagens, maar ook in campers, bestelbusjes en zelfs personenauto’s.”

Vluchtelingen in camperkastjes

Sommige vluchtelingen hebben verklaard dat ze zo’n 1000 euro moesten betalen om van Nederland of België naar Engeland vervoerd te worden. „Deze mensen worden onder erbarmelijke omstandigheden gesmokkeld. We hebben 13 mensen gevonden tussen rottend fruit. Maar we hebben ook vluchtelingen aangetroffen in camperkastjes. Onlangs hebben we ook mensen gevonden in een koelwagen. Die hadden dikke jassen aan en blauwe lippen. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ze niet waren gevonden.”

De smokkel wordt onder meer ontdekt door het gebruik van speciaal getrainde honden. „Maar we zijn ook afhankelijk van getuigen, zoals personeel van de ferry’s”, legt Sander Glas van de Koninklijke Marechaussee uit. „Maar het bewijs rondkrijgen is lastig en complex.” Hoek van Holland is een soort verzamelplek, aldus de Koninklijke Marechaussee. „Smokkel gaat over de grenzen heen.” Het aantal honden zou wel uitgebreid mogen worden, aldus de dienst.

Rechtszaak

De eerste verdachte van mensensmokkel staat donderdag voor de rechter. Later in de maand volgen nog meer rechtszaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Selfies vluchtelingen helpen politie bij opsporing
Sluiten