Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 27 mei 2016 / 05:05 uur

Na vermelding NY Times: ‘alle plankjes waren leeg!’

Een winkeltje aan de Van Woustraat stond ineens bomvol Amerikanen na een vermelding in New York Times.

Gathershop

Wat drie zinnen in een recensie van een groot Amerikaans nieuwsmedium wel niet teweeg kan brengen… Jessica Chapman (29) weet het. Ze is de lieftallige eigenaresse van Gathershop, het winkeltje aan de Van Woustraat 99 vol met spullen die je het liefst zo wil inpakken en meenemen. Al moet je wel even uitkijken met de cactussen, die ze in alle soorten en maten op een tafel in het midden van de winkel heeft verzameld.

Cactussen in alle soorten en maten

‘Zo sereen’

Ja, Jessica is een echte verzamelaar -vandaar ook de naam van haar winkel- van unieke spulletjes ‘met een verhaal’. Dat viel ook reisjournalist Ingrid K. Williams van New York Times op, die op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei 36 uur doorbracht in Amsterdam. Over Gathershop schreef ze onder andere dat het ‘zo sereen’ was en een halve stap over de drempel en je merkt dat daar geen woord van gelogen is. Na de eervolle vermelding liep het storm in haar winkel, al wist ze niet waar ‘al die drukte toch ineens vandaan kwam…’ „Ik had er geen idee van dat Gathershop in haar verhaal stond, het was een grote verrassing!”

Wachtrij

Het stond vol met Amerikanen die verzot op haar ringen en kaartjes met een fiets erop bleken. „Ik had gewoon een wachtrij bij de kassa, dat heb ik normaal nooit.” Ook andere nationaliteiten wisten haar blindelings (met behulp van de link in het artikel) te vinden. En veel Amsterdammers, „IAmsterdam heeft het artikel ook gedeeld.” Na het weekend waren de kaartenrekken nagenoeg leeg en de plankjes ook, op twee paar oorbellen na. „Ik voelde me wel even embarrassed toen die maandag weer nieuwe mensen in mijn zaak kwamen, ik had bijna niets meer!”

Op twee paar oorbellen na, zagen de plankjes er zo uit the weekend after

Jeroen

Jessica komt uit Manchester en kwam vier jaar geleden voor een stage naar Amsterdam. „De week voordat ik weer terug zou gaan, ontmoette ik Jeroen”, en ze spreekt zijn naam in bijna perfect Nederlands uit, „de liefde van mijn leven, ik ben gebleven.” Anderhalf jaar geleden opende ze Gathershop en nadat ze voorzichtig aan wat aanloop kreeg, gingen de zaken vanaf afgelopen kerstmis redelijk goed. De impact van het verhaal in de New York Times en de naamsbekendheid die het heeft opgeleverd, betekent een keerpunt voor haar, „ik heb het gevoel dat het vanaf nu alleen maar beter kan gaan.”

View this post on Instagram

What a special day! Minami Sato has been selling her beautiful jewellery with the Gathershop ever since the very beginning when we were just a little market stall… Yesterday she came from Japan to visit our store!!! So wonderful to finally meet in person, I would love to meet all the beautiful designers who's work we sell in our little shop one day! How about it @hartandstone @debbiecarlos @herbivorebotanicals @alittlelark @tinasosna @scout_and_lilly @bellatrinajewelry Ever fancy a trip to Amsterdam? 🙈 #perfectday #whatatreat #minamisato #wefinallymet #gathershop #vanwoustraat #amsterdam #depijp

A post shared by The Gathershop (@gathershop) on

PostNL’s Samuel

PostNL’s Samuel komt binnen met een bestelling. „Oh yes!” Jessica is blij en begroet hem met haar kenmerkende lach. Ze opent het eerste pakketje en haalt haar nieuwste aanwinsten uit het bubbeltjesplastic. „Dat zijn de armbanden uit Amerika, die zijn zo mooi.” Ze struint altijd heel het internet af naar spulletjes, vooral Pinterest blijkt vaak een perfecte bron van inspiratie. „Het voelt als een schattenjacht, iets dat nooit verveelt.”

PostNL's Samuel als redder in nood met de nieuwe bestellingen, Jessica is blij!

Thank you Ingrid!

Ze heeft eigenlijk geen idee wie de vrouw die haar leven toch wel een beetje heeft veranderd, is. „Ik herinner me nog vaag dat ik een gesprekje had met een vrouw uit New York, misschien was zij het. Maar ik ben eigenlijk wel blij dat ik het niet wist, daar zou ik alleen maar nerveus van zijn geworden!” Volgende week gaat ze haar mailen. „Thank you só much, zeg ik dan. En kom nog eens terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na vermelding NY Times: ‘alle plankjes waren leeg!’
Sluiten