Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 2 mei 2016 / 12:05 uur

Monument voor slachtoffers schietpartij 7 mei 1945

Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Na vijf jaar is het einde van de Tweede Wereldoorlog bereikt. Toch zouden er in Amsterdam nog enkele tientallen dodelijke slachtoffers volgen na deze dag.

Twee dagen nadat de oorlog in Nederland eindigt, op 7 mei 1945, vindt op de Dam in Amsterdam een schietpartij plaats. Er vallen 31 dodelijke slachtoffers en meer dan 100 mensen raken gewond. Nu, 71 jaar later, krijgen de slachtoffers van deze schietpartij een eigen monument.

Schietpartij

Wat de oorzaak van de schietpartij was, dat is nooit echt duidelijk geworden. Hierover bestaan verschillende theorieën. Zo zou een beschonken Duitse soldaat ten grondslag liggen aan de aanslag. Ook wordt er gesproken over een escalatie nadat leden van de Binnenlandse Strijdkrachten een aantal Duitse soldaten hadden gesommeerd om de wapens in te leveren.

Bevrijders

De Dam was die dag volgelopen om de Canadese bevrijders te verwelkomen. De schietpartij ontstond vanuit De Groote Club. Het gebouw staat nu bekend als Koninglijk Industireele Groote Club.

Monument

Het monument bestaat uit ruim 15.000 kleine steentjes en bevat de namen van de 31 dodelijke slachtoffers. Burgemeester Eberhard van der Laan onthult zaterdag 7 mei samen met nabestaanden van de slachtoffers het monument.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Monument voor slachtoffers schietpartij 7 mei 1945
Sluiten