Sophie Moerman
Sophie Moerman Binnenland 3 mei 2016 / 12:30 uur

Huis doodleuk verkocht voor ton boven vraagprijs

De schaarste op de Amsterdamse woningmarkt blijft maar stijgen, blijkt uit kwartaalcijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MvA). Starters hebben grote moeite om aan een betaalbare woning te komen en zelfs makelaars maken zich zorgen om de woningmarkt, die ernstig uit balans is.

‘Vastgoedbubbel’, ‘huizengekte’, de media komen het afgelopen jaar krachttermen tekort om de situatie op de hoofdstedelijke huizenmarkt te omschrijven. Het beperkte aanbod van koopwoningen, in combinatie met een gunstige hypotheekrente, zorgt ervoor dat huizen in Amsterdam sneller dan ooit verkocht worden, voor historisch hoge bedragen. Bijna de helft van alle woningen ging in de eerste drie maanden van 2016 bóven de vraagprijs over de toonbank.

Een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er ‘slechts’ in een kwart van de gevallen overboden werd. „We hebben een huis gehad met 137 bezichtigingen. Er werd 33 keer op de woning geboden, waarvan dertig keer boven de vraagprijs", vertelt Leen Cornelisse, mede-eigenaar van het Amsterdamse makelaarskantoor Ameo. ,,Of een huis in de Rivierenbuurt dat voor een ton boven de vraagprijs weg gaat. Daar schrik ik wel van, het is een duidelijk signaal dat de huizenmarkt ernstig uit balans is.”

Overbieden

Vooral de starters lijken hier de dupe van te zijn. Vol goede moed ging Sjuul Baltussen (27) vorig jaar op zoek naar een corporatiewoning die hij voor een klein prijsje kon kopen, maar al snel bleek dat hij niet de enige was. „Voorheen kon je een woning nog rustig bezichtigen en een bod onder de vraagprijs uitbrengen, maar dat is in twee jaar tijd helemaal omgeslagen”, vertelt hij. Hij bood een paar keer mee, zelfs boven de vraagprijs, maar viste telkens achter het net. „Dan hoorde ik achteraf dat het huis voor 40.000 euro boven mijn bod was verkocht. De moed zakte me in de schoenen, je gaat je afvragen of mensen nog wel met hun verstand bieden, of alleen uit emotie.”

Foto: ANP

Frustratie

Baltussen heeft inmiddels toch een woning gevonden in Amsterdam-West, zij het een nieuwbouwproject. Hij kijkt met een dubbel gevoel op zijn koopavontuur terug, omdat hij het idee heeft dat er in de chaos van het bieden niet altijd voor de hoogste bieder wordt gekozen. „Ik ken mensen die op een woning boden en er daarna achter kwamen dat dat huis voor een lagere prijs naar iemand anders ging”, vertelt hij. Zelf heeft hij het gevoel dat hij zonder hulp van een aankoopmakelaar minder sterk stond in onderhandelingen.

Het is een veelgehoorde frustratie van starters, maar Cornelisse benadrukt dat er geen sprake is van deals tussen makelaars. Wel zorgt de oververhitte markt ervoor dat er anders met biedingen om wordt gegaan. „Als er een bod komt van 495.000 zonder voorbehoud (financieel of in de vorm van een bouwrapport) zal de verkopende partij daar eerder voor kiezen dan voor een bod van vijf ton dat nog af kan ketsen op bouwtechnische zaken en een zwaar financieringsvoorbehoud”. De claims over afspraken tussen makelaars veegt hij van tafel. „Ik weet wel dat ik liever zaken doe met een makelaar dan met een particulier. Op die manier blijft de emotie uit het (ver)koopproces. Maar, de klant bepaalt nog altijd welk bod hij accepteert, niet de makelaar.”

Barst de bubbel?

De eerste drie maanden verbreekt weer verkooprecords, maar hoe lang kunnen de prijzen nog blijven stijgen? Experts waarschuwen voor een bubbel, die op een bepaald moment moet barsten, maar Cornelisse is daar niet bang voor. „Ik denk dat mensen op een gegeven moment moe worden van al dat overbieden of het achter het net vissen”, meent hij.

Dat zal niet in de komende maanden gebeuren, maar ooit moeten de prijzen weer dalen. Ondanks de goede zaken die makelaars doen, kijkt Cornelisse daar naar uit. „Voor verkoopmakelaars is dit een goede tijd, maar aankopen is retemoeilijk. Het is nog altijd het leukst wanneer de vraag en het aanbod goed in balans is en je rustig kunt onderhandelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huis doodleuk verkocht voor ton boven vraagprijs
Sluiten