Job Halkes
Job Halkes Binnenland 18 mei 2016 / 13:26 uur

Megatrap bij Rotterdam Centraal trekt veel publiek

Tientallen belangstellenden voor de megatrap stonden gisteren al uren voor de opening door burgemeester Aboutaleb te wachten op het Stationsplein. Ze willen als een van de eerste de 29 meter hoge trap bestijgen naar het dak van het Groot Handelsgebouw.

Gestaag zet de eerste burger van de stad zijn stappen op de trap. In een redelijk tempo gaat het naar boven. „De klim viel mee. De trap is leuk als idee. Het staat zowel symbool voor het verleden waarin de stad werd verwoest, als voor de kracht waarmee de stad werd herbouwd.” De kans dat Rotterdammers Aboutaleb nog een keer op de trap tegenkomen is klein. „Ik was niet van plan nog een keer te gaan. Een keer is genoeg.”

Mevrouw en meneer Pieterse zijn beiden een eind in de 70, maar beklimmen toch de trap. De twee hebben de wederopbouw van Rotterdam van dichtbij meegemaakt. „Als jongetje heb ik hier ook gestaan met mijn vader, toen het gebouw net open was. Je kon toen ontzettend ver kijken.” De twee vinden de trap erg leuk.

Meer trappen

Architect en bedenker Winy Maas is misschien wel de man die de trap het vaakst heeft beklommen. „Ik heb het niet geteld, maar het gaat steeds makkelijker.” Als het aan hem ligt blijft het niet bij deze trap. „Ik wil wel 20 trappen in de stad, die we dan weer met bruggen verbinden.” Hij ziet wel een trap staan bij het stadhuis en bij de Bijenkorf. „Een tweede ropbouw, zou ik het noemen. Gewoon een volgende laag.”

Bekijk hieronder het filmpje van de opening:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Megatrap bij Rotterdam Centraal trekt veel publiek
Sluiten