Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 16 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Meer stageplaatsen in de zorg door Zorghotel

Er is een tekort aan stageplaatsen in de zorg. Mbo’ers die een opleiding in de zorg doen, hebben een ‘matige’ kans op een stage, zo laat de website Kans op stage zien. De kansen in Amsterdam zijn een weerspiegeling van de landelijke tendens, waarbij het aantal stageplaatsen maar nauwelijks voldoet aan de hoeveelheid studenten. De gemeenteraad van Amsterdam dringt er met een initiatiefvoorstel bij het college van burgemeester en wethouders op aan om te bekijken hoe meer stage- en leer-/werkplekken kan worden gecreëerd.

De gemeenteraad haalt als voorbeeld het Amsterdamse College Hotel en Good Hotel aan. Beide initiatieven zijn er om Mbo-studenten in de richting hospitality en horeca een plek te geven om ervaring op te doen en zich klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Deze initiatieven zijn binnen de gemeente Amterdam de twee meest in het oog springende stageplaatsen

Zorghotel

Met een Zorghotel zou in Amsterdam een groot aantal studenten een stageplaats kunnen krijgen in de richting zorg. ,,Mbo’ers in de zorg komen vaak moeilijk aan een stage, terwijl de vraag naar arbeidskrachten in deze sector alleen maar toe zal nemen. Door zorgonderwijs onder te brengen bij commerciële ondernemingen kunnen studenten na een traineeship doorstromen naar de reguliere arbeidsmark”, zo stelt Marianne Poot van de VVD.

Revalidatie

Volgens VVD woordvoerder Zorg Samira Bouibti kan een zorghotel een logische verbinding worden tussen de gemeente, ROC’s en particuliere bedrijven. Met het aantal ziekenhuizen en ouderen in de gemeente Amsterdam is een zorghotel geen overbodige luxe. Bovendien verkorten ziekenhuizen steeds vaker het verblijf van patiënten, waardoor zij na hun ziekenhuisopname behoefte hebben aan rustige plek om verder te revalideren. Daarnaast kunnen zorghotels mantelzorgers ontlasten, door patiënten tijdelijk op te vangen. Met de voorzieningen van een echt hotel is het ook een alternatieve vakantie. De luxe van een de voorzieningen, en toch de juiste zorg ontvangen.

De komst van een zorghotel in combinatie met een opleidingsplek voor jongeren kan wat de VVD betreft niet snel genoeg onderzocht worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer stageplaatsen in de zorg door Zorghotel
Sluiten