Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 31 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Meer fietsparkeerplekken Amsterdamse treinstations

Amsterdam gaat de komende jaren fors meer fietsparkeerplekken creëren. Maandag tekende de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met de Stadsregio Amsterdam, NS en ProRail.

In 2010 ging 40 procent van de Amsterdamse treinreizigers met de fiets naar het station. In 2016 is dat gestegen tot 45 procent en de verwachting is dat dit aantal in 2020 zelfs stijgt naar 50 procent. Met de groei van het aantal fietsers groeit ook de behoefte naar meer parkeerplekken. Ook daar wordt de komende jaren aan gewerkt.

Samenwerking

In de samenwerkingsovereenkomst worden acht stations genoemd waar de komende jaren nieuwe en verbouwde fietsenstallingen worden gerealiseerd. In totaal komen er op die manier meer dan 40.000 fietsparkeerplekken bij.

Ook gaan fietsers in het vervolg de eerste 24 uur gratis parkeren. Tot nu toe werd hiervoor vaak een euro gerekend.

Actieplan

Het Actieplan Fietsparkeren is een landelijk programma dat de laatste jaren al voor veel nieuwe fietsenstallingen heeft gezorgd. Ondanks dat blijft de fiets immens populair en is een schaalsprong noodzakelijk.

In de stallingen bij Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid zal dit jaar een pilot starten met de registratie van fietsen via je OV-chipkaart. De bemande fietsenstallingen zullen voor een groot deel bemand worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer fietsparkeerplekken Amsterdamse treinstations
Sluiten