Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 20 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Manifest tegen ‘rechts woningbeleid’ Amsterdam

Een nijpend probleem in Amsterdam. Steeds vaker worden jongeren en mensen met een laag inkomen de stad uitgejaagd omdat zij niet in staat zijn de hoge huren te betalen. De jongeren van de PvdA zijn deze week een manifest gestart om een tegengeluid te laten horen.

„Het manifest is een signaal naar de coalitiepartijen die een rechts woningbeleid uitvoeren”, zegt Caesar Bast, voorzitter van de Jonge Socialisten in Amsterdam. Het manifest richt zich op punten waarvan zij vinden dat het op die manier de verkeerde kant opgaat met Amsterdam.

Duur

Op de campagneposter staat fractievoorzitter Jan Paternotte van D66. Met eurotekens in zijn ogen trapt hij mensen de stad uit, wat aansluit bij de naam van het manifest: En nu eruit!

„De mensen met een middeninkomen hebben straks geen plek meer in de stad”, zegt Caesar. De huizen zijn veel te duur geworden en de nadruk ligt volgens de jonge socialisten te veel op het hoge segment.

Jongeren

Ook jongeren zijn de dupe van het woningbeleid. „De kamerprijzen zijn veel te hoog. Een kamer van vijftien vierkante meter voor 700 euro.” Het gemeentebestuur verschuilt zich volgens Caesar te veel achter de studentenwoningen die gebouwd worden, want ‘slechts 24 procent van de nieuwe studentenwoningen is een betaalbare woning’.

Een ander groot probleem zijn de sociale huurwoningen. „Steeds vaker worden sociale huurwoningen verkocht. Daarvan wordt een gezin het slachtoffer”. Caesar Bast pleit met het manifest voor een stop op de verkoop van sociale huurwoningen. Want met een wachtlijst die langer is dan tien jaar, ontneem je heel veel gezinnen een plek om te wonen.

Uiteindelijk willen de Jonge Socialisten het manifest aanbieden aan burgemeester Eberhard van der Laan. Mocht het storm lopen met handtekeningen, dan sluit Caesar niet uit dat er een referendum over het onderwerp zal worden aangevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Manifest tegen ‘rechts woningbeleid’ Amsterdam
Sluiten