Kasper Hermans
Kasper Hermans Binnenland 4 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Man keert na 72 jaar terug in cel uit WO II

De politie Amsterdam kreeg dinsdagmiddag een opvallend, maar ook een ontroerend mooi verzoek. Een man vroeg een paar agenten namelijk of hij achter dat ene raam in het Centraal Station zou mogen kijken.

Steenkool jatten

De man verklaarde er tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar uur opgesloten te hebben gezeten. Hij had al een paar keer succesvol steenkolen gejat van de Duitse voorraad tijdens de strenge winter, toen hij per ongeluk een lawine van steenkool ontketende en betrapt werd.

,,Ik was verhaftet, gearresteerd, en werd naar het CS gebracht, want daar was een politiepost met twee cellen”, zo legde de man uit aan de politie. ,,Een uurtje of drie zat ik er te wachten maar zag het somber in, want stelen van de Duitsers werd zwaar bestraft. Toen kwam plotseling een Nederlandse politieagent binnen die vroeg waarom ik daar was. Ik vertelde wat er gebeurd was en hij vroeg of ze mijn gegevens hadden genoteerd. Toen ik zei dat dat niet was gebeurd, pakte de agent een stoel, zette deze tegen het raam en ging weg.”

Gouden kans

Zodoende kreeg de man – destijds nog zestien jaar – een gouden kans te ontsnappen uit de cel op het station. Deze liet hij niet onbenut, maar nu – ruim zeventig jaar later – wilde hij toch heel graag weer een kijkje nemen op de betreffende plek.

De twee agenten besloten hieraan mee te werken en via de NS werd de sleutel gevonden die toegang gaf tot de ruimte. Hierdoor kon de man weer een kijkje nemen op de plek waar hij destijds gevangen werd gehouden.

Bijzondere oorlogsherinnering op Amsterdam CSHet is dinsdagmiddag 3 mei. Collega’s surveilleren op het Centraal…

Gepostet von Politie Amsterdam am Mittwoch, 4. Mai 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man keert na 72 jaar terug in cel uit WO II
Sluiten