Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 26 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Lekker nat: zwembad op het dak, dippen maar!

Zin een duik midden in de stad? Bij dit hotel kan dat. Laat wel je opblaasbeest thuis.

Badgenoten uitchecken

Hij is 22 meter lang en zo’n 3 meter breed. Diepte: 90 centimeter. Oké toegegeven, niet ideaal om je schoonspringkunsten in te verbeteren, maar wel om met een cocktail in je hand in het water te dippen en de stad voor je (en je badgenoten naast je) uit te checken. Het azuurblauwe water steekt mooi af tegen de grijze wolken en met het uitzicht op het Paleis op de Dam en Magna Plaza, verwacht je hier niet in een oase van rust terecht te komen, voor stadse begrippen dan. W Amsterdam is het eerste hotel in Amsterdam met een zwembad op het dak en dat wordt donderdagavond groots gevierd met de opening van het zogenaamde WET DECK. Er wordt zo’n 300 man verwacht, „die passen niet allemaal in het zwembad, hoor”, glimlacht General Manager Igor Buercher. „Maar we zullen zien hoe de avond loopt!”

Accountant/profzwemmer David won

Twee weken geleden werd het zwembad al ingezwommen door een deel van het personeel dat een wedstrijdje ‘wie kan het verste onderwaterzwemmen’ deed. Het record staat nu op 50 meter, „door David van de accountancyafdeling, niemand wist dat hij vroeger profzwemmer was.” De Zwitserse Buercher hoopt dat behalve hun hotelgasten, ook veel Amsterdammers hun weg naar de zesde verdieping weten te vinden. „Iedereen is welkom.” Er zijn handdoeken, slippers, een badjas en een kleedkamer om de grote wisseltruck te doen. Maar je moet wel even van tevoren bellen of via social media ‘een plek reserveren’ en daar hoort een flesje kopen bij. Geen water, lacht hij. Nee, ook geen bier. „Maar denk aan champagne of wodka.” Goedkoopste van de kaart: de Veuve Clicquot Yellow Label van 90 euro. Nog steeds niet heel cheap, maar het uitzicht, de watertemperatuur van minimaal 25 graden en de lekkere muziek op de achtergrond, uitgezocht door hun eigen ‘muziekcurator’ en huis-dj Kristina Dolgova zijn natuurlijk onbetaalbaar (en perfect voor #selfies, dat is ook wat waard).

https://www.instagram.com/p/BDGa1-ZuCwR/

No sex in the pool

Mag je ook topless? De General Manager denkt even na en schudt dan beslist zijn hoofd. ,,Dress to be fabulous and glamourous, dat past hier het beste.” Voor de skinnydippers onder ons slecht nieuws: als het donker is, gaat de kap eroverheen. Geen stiekeme seks in het zwembad dus, „en daarnaast hebben we ook 24/7 uur beveiliging rondlopen.” Het hotel heeft zelf een bescheiden scala aan opblaasvertier in huis, vervolgt hij. Een zwembandje bijvoorbeeld, „zo groot is het natuurlijk ook weer niet.” Laat daarom je eigen opblaasbare HEMA-rookworst of krokodil maar liever thuis. Hij gelooft dat het zwembad op het dak een mooie toegevoegde waarde voor Amsterdam betekent. „Onze lounge, bar en pool past perfect in de hotelbar- en rooftopcultuur die in navolging van steden als New York en Barcelona sinds een tijdje ook in Amsterdam heerst.”

Shockwave

Het zwembad is elke dag open van in elk geval acht tot acht en is met glazen wanden gescheiden van de W Lounge. In de weekenden wordt het pas écht leuk en hij wrijft zichzelf al verlekkerd in zijn handen. „Tijdens onze zomerprogrammering Shockwave brengen we elk weekend muziek, kunst, design en mode samen en daar gaat ons bad ook zeker een rol in spelen.” Dan de belangrijkste vraag tot besluit. Mag je ook een bommetje doen? Hij schudt zijn hoofd. Helaas, te ondiep, „en beneden ons zit de Albert Heijn, ik denk niet dat hun klanten die dan net naar buiten komen zo’n douche heel erg kunnen waarderen…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.