Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 30 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Kip Jip is voer voor discussie bij rechter

Moet kip Jip geslacht worden, of mag zij blijven leven? Dat was de hamvraag die studenten van de Theaterschool in Amsterdam in januari kregen voorgeschoteld.

Kip Jip werd het onderwerp van een onderzoek van student Rick Busscher. Met het dilemma omtrent kip Jip wilde hij de discussie over ons voedsel aanzwengelen. En dat lukte, kip Jip werd voer voor discussie. Kort na de start van het onderzoek, waarbij studenten moesten aangeven of de kip dood moest of mocht blijven leven, werd de kip ontvreemd uit zijn hok. Wat achterbleef was een briefje en een doosje vegetarische kipstukjes.

Sandra

Sandra van de Werd, coördinator van de stichting Comité Dierennoodhulp, zat achter de verdwijning van Jip. Dat wordt vooralsnog gezien als diefstal, omdat een kip in de categorie goederen valt, net als een schemerlamp. Maandag moest Sandra voor de politierechter verschijnen wegens de diefstal van de kip. ‘Een principekwestie’ volgens Sandra van de Werd.

„Het leven van de kip was in gevaar, zij dreigde zonder redelijk doel doodgemaakt te worden. De Wet Dieren schrijft voor dat je in zulke gevallen verplicht bent een dier in nood te helpen”, aldus advocaat Max den Blanken. Met het ‘stelen’ van Jip zou Sandra van de Werd juist de wet hebben nageleefd, in plaats van overtreden.

Ze nam de kip mee uit de school, waarbij ze achtervolgd werd door de beveiliging van de school. Later werd ze aangehouden en kreeg ze een boete opgelegd wegens diefstal. Initiatiefnemer van het onderzoek, Rick Busscher, stopte zijn onderzoek na de verdwijning van de kip. Uiteindelijk werd Kip Jip teruggestuurd naar Drenthe, naar de boerderij waar zij vandaan kwam.

Discussie

Met de school of Rick Busscher heeft Sandra verder nooit contact gehad. „Een paar dagen later hadden ze een discussieavond over het onderwerp. Iedereen was uitgenodigd behalve ik”, zegt ze licht teleurgesteld. Want de discussie over vlees en waar het vandaan komt, is een discussie die Sandra van de Werd ook wil voeren. Anders dan de voedselindustrie was het onderzoek niet gespitst op het opeten van de kip. „Een kip doodmaken om je punt te maken valt daar niet mee te rijmen”, aldus Sandra.

Ook de politierechter waar Sandra tegenover zat, hechtte waarde aan de principes van Sandra en het belang van de zaak. De zaak zal later dit jaar dan ook behandeld worden door de meervoudige kamer, waar niet één maar drie rechters hun oordeel zullen vellen over de zaak. Ook zou de aanwezigheid van Rick Busscher hier een toevoeging zijn, zo stelt de rechter verder.

Hond of kat

Die stap in de zaak is een keuze die de verdediging kan respecteren. Hoewel er weer meer tijd over de zaak gaat, is het een geruststellende gedachte dat de zaak op waarde wordt geschat. „Als het om een hond of kat gaat, dan zou iedereen er schande van spreken”, zo zegt Sandra na de zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kip Jip is voer voor discussie bij rechter
Sluiten