Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 26 mei 2016 / 06:05 uur

Hè hè, nooit meer je fiets kwijt, ook niet aan dief

Het is een plaag voor vrijwel alle Amsterdammers: de diefstal van fietsen. Iedere keer is het afwachten of je tweewieler nog wel daar staat waar jij ’m achterliet.

En mocht ie weer eens weg zijn, dan kun je er wel zo’n beetje vanuit gaan dat je ’m nooit meer terugziet. Slechts 4,2 procent van de fietsdiefstallen in Nederland wordt namelijk opgelost.

Te slim

De makers van de vandaag gepresenteerde fiets, de VanMoof SmartBike, beweren nu dat hun fiets te slim is voor dieven. In ieder geval hoef jij je als eigenaar niet meer druk te maken om diefstal dankzij een bijzondere garantie.

De fiets is voorzien van de nieuwste tracking technologie op basis van GSM en Bluetooth en is voorzien van een elektronisch slot, helemaal weggewerkt in het frame. Mocht een dief toch slim genoeg zijn om hier omheen te werken dan is daar een opmerkelijke oplossing voor.

De politie werkt al langer met volgsystemen in fietsen. In zogenoemde lokfietsen wordt apparatuur geplaatst waarmee de tweewieler overal gevolgd kan worden. Daar worden grote successen mee geboekt, want verschillende fietsendieven konden dankzij deze methode worden opgepakt.

Garantie

De makers van de SmartBike zijn overtuigd dat ook zij gestolen fietsen kunnen opsporen. Daarom is dit de eerste fiets ter wereld met een ‘peace-of-mind’-garantie.

„Wij hebben een speciaal team van bike hunters aangesteld. Zij krijgen twee weken de tijd om de gestolen fiets terug te halen. Wanneer de fiets niet binnen de gestelde tijd is teruggevonden, wordt de fiets door ons vervangen”, zegt Taco Carlier mede-oprichter van VanMoof.

De initiatiefnemers zijn vastbesloten een einde te maken aan fietsdiefstal. „De beste oplossing tegen fietsdiefstal tot nu was het fietsen op een oude roestbak of een goedkope wegwerpfiets van de bouwmarkt. Dat hoeft niet meer. Je kan vanaf vandaag weer investeren in een goede fiets, die jaren meegaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hè hè, nooit meer je fiets kwijt, ook niet aan dief
Sluiten