Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 31 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Gezonde maaltijd voor kinderen avondvierdaagse

Snel naar huis, kind ophalen en onderweg naar de start van de avondvierdaagse snel nog even een patatje of een punt pizza naar binnen schuiven. Dat kan anders, dachten de vrouwen achter het concept Avond4maal, die kinderen voorafgaand aan de avondvierdaagse voorziet van een gezonde maaltijd.

Junkfood

„Het idee ontstond in januari. We zien altijd dat er veel junkfood voorbij komt, dat kon anders”, zo zegt Jolanda Mulder, één van de drie vrouwen achter het concept. Na het opperen van het idee bij de organisatie begon het hele traject. „We konden het naast ons eigen werk blijven doen, maar het kostte veel meer tijd dan we vooraf hadden gedacht”, zo vervolgt Jolanda haar verhaal. Desondanks was het volgens Jolanda elke minuut waard: „Je maakt er ook tijd voor."

Gisteren begon Avond4maal op de eerste avond van de Amsterdamse vierdaagse, vanuit het Westerpark. Op het menu stond een bietenburger. „Iedereen vond de burger lekker”, zegt Jolanda volhardend. Alleen het scherpe sausje kon bij sommige kinderen niet op goedkeuring rekenen: „Maar dat is een leermomentje.”

Menu

Vanavond staat er een bonensalade op het menu. De maaltijden zijn deze week vegetarisch. „Het is vaak gezonder en bovenal minder bederfelijk”, zo verklaart Jolanda de keuze voor de vegetarische maaltijden.

Tegelijk met de gezonde maaltijden wil Avond4maal een signaal afgeven aan de vele snoepende kinderen. „We vinden het niet leuk dat kinderen de hele route lopen te snoepen en snoeppapiertjes achterlaten langs de weg.” Met de gezonde maaltijd moet het snoepen worden gecompenseerd.

Driehonderd

In totaal hebben meer dan 85 kinderen en volwassenen gisteren meegegeten. „We hadden wel driehonderd monden kunnen voeden, maar zijn ook afhankelijk van sponsoring, we waren gewoon uitverkocht.”

Het succes van de eerste editie van Avond4maal smaakt bij de vrouwen naar meer. „Volgend jaar willen we het wellicht weer doen, maar zijn daarvoor nog wel op zoek naar sponsors. Hoe meer sponsors, hoe meer maaltijden we kunnen maken.”

Het menu deze week:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gezonde maaltijd voor kinderen avondvierdaagse
Sluiten