Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 30 mei 2016 / 09:30 uur

Rotterdam gaat biologisch baggeren

Gemeente Rotterdam start met een proef biologisch baggeren in Charlois, IJsselmonde en Pernis. Dat zou onder meer beter zijn voor het milieu.

Bij biologisch baggeren worden biologische korrels gebruikt die de sliblaag in het water afbreken. Er is daardoor geen zwaar materieel nodig om het slib uit het water te halen en af te voeren. Deze baggermethode is vooral geschikt bij watergangen waar bagger ontstaat door bladafval en afstervend organisch materiaal. Dat zijn wateren met veel bomen of groen in de buurt.

Milieu

Door deze manier van baggeren wordt volgens de gemeente het milieu minder belast, herstelt het ecologisch evenwicht van het water, krijgen waterplanten meer kans en neemt algengroei af. Daarnaast zou het water helderder worden en kan de waterkwaliteit op lange termijn verbeteren.

De gemeente gaat een proef van drie jaar doen. Vooraf wordt een nulmeting gedaan en daarna wordt de vermindering van de sliblaag elk kwartaal gemeten. Ook wordt er gekeken naar de waterkwaliteit. Het biologisch baggeren zal plaatsvinden bij de watergangen aan de Vaanweg, achter de Texaco in Charlois, in de Bolnessevliet in IJsselmonde en bij de voormalige volkstuin aan de oude Pernisseweg in Pernis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam gaat biologisch baggeren
Sluiten