Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 10 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Festivals zijn basisbehoefte voor Amsterdammers

Er is een godsgeklaag over festivals in Amsterdam, en dat moet maar eens afgelopen zijn. Daarvoor pleit stichting N8BM A’DAM (Nachtburgemeester Amsterdam).

Amsterdam is jaarlijks het podium voor vele festivals. En over elk festival wordt wel geklaagd. Stichting N8BM A’DAM is een petitie gestart om een tegengeluid te bieden aan al het geklaag. De petitie ‘Ik ben een Amsterdammer en ik ben voor festivals’ wil de festivalganger een stem geven in een maatschappij waarin vooral de klager de aandacht krijgt. De petitie is na twee weken al meer dan zevenduizend keer getekend.

Nachtburgemeester

„We willen een positief geluid laten horen. Niet iedere Amsterdammer is tégen festivals”, zo zegt nachtburgemeester Mirik Milan. Vooral de negatieve klanken krijgen volgens Mirik vaak een podium. „Amsterdammers die goed de weg weten binnen het stadhuis kunnen op die manier invloed uitoefenen”, vervolgt hij.

Mensen denken bij festivals meestal meteen aan harde dancemuziek, en klagen volgens Mirik dan ook vaak over de meer dan driehonderd festivals die Amsterdam jaarlijks huisvest. „Onder die festivals zijn niet alleen dance- en housefestivals. Ook het Tulpenfestival hoort hierbij”, zo weerlegt de nachtburgemeester de strenge toon van de klagers.

Dancefestival

„Natuurlijk is er overlast bij een dancefestival, er is niemand in de scene die dat zal ontkennen”, vervolgt Mirik zijn verhaal. „Maar festivals dragen bij aan de basisbehoefte van de Amsterdammers. Er zijn zoveel Amsterdammers die festivals wel leuk vinden, maar die worden niet gehoord”, zo verdedigt de stichting en de nachtburgemeester het initiatief.

Met de petitie hoopt de stichting straks een voet tussen de deur van het stadhuis te krijgen. Op die manier moet een evenementennota gepresenteerd worden. „Een nota waarin goede afspraken zijn gemaakt, die voor de hele stad gelden en waarmee een goede balans kan worden gevonden en duidelijk is wat we wel en niet willen met de stad”, zo zegt Mirik.

Bas Bewust Beleid

De petitie loopt nog tot eind juli. Mirik hoopt dat meer dan tienduizend festivalliefhebbers de petitie zullen ondertekenen, om zo een geluid te laten horen. Tegelijk komt bij de gemeente het volksinitiatief Bas Bewust Beleid op de agenda. Het initiatief heeft vrijdag de grens van nodige 1200 handtekeningen gehaald. Het initiatief wil dat de normering van de lage bastonen onder de loep worden genomen. Die zouden sinds de vaststelling, twintig jaar geleden, inmiddels achterhaald zijn.

Mirik Milan benadrukt tot slot nog dat de stad door iedereen op zijn of haar manier geleefd wordt: van voetbal, varen tot festivals. „De stad is van iedereen en daar moeten we met elkaar rekening mee houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Festivals zijn basisbehoefte voor Amsterdammers
Sluiten