Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 27 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Brug over het IJ nog kwestie van tijd

Het is al sinds jaar en dag onderwerp van gesprek en elke ochtend vragen mensen het zich hardop af: waarom is er nog geen brug over het IJ?

De vraag of er een brug moet komen, lijkt een retorische. Veel inwoners van Amsterdam ergeren zich al jaren aan de moeizame en drukke overtochten met de veren. De komst van de brug of een tunnel lijkt nu nog slechts een kwestie van tijd.

Principebesluit

Met het steeds populairder worden van Noord, met de NDSM-werf, Eye en de nieuwe A’DAM Toren, wordt het steeds drukker op de veren. Ongeveer 45.000 mensen worden dagelijks vervoerd en dat zal in de komende jaren alleen maar toenemen.

Deze week ging het college van burgemeester en wethouders akkoord met het Definitieve Principebesluit Sprong over het IJ. Daarmee is de komst van een nieuwe verbinding tussen het centrum en Noord een stap dichterbij. De komende maanden staan in het teken van het onderzoeken van de mogelijkheden.

Sixhaven

De komst van bruggen en een fietstunnel worden in het onderzoek meegenomen. Ook wordt gekeken naar het doorzetten van de bouw van metrostation Sixhaven. Een eventuele brug zal naast de veren moeten gaan functioneren.

Toch moeten we de komende jaren nog even geduld hebben. De aanleg van een brug gaat niet over een nacht ijs. Het onderzoek naar de mogelijkheden zal eind 2016 leiden tot een Voorkeursbesluit.

De gemeente heeft voor een onderzoek naar de ‘sprong over het IJ’ 1,4 miljoen euro vrijgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brug over het IJ nog kwestie van tijd
Sluiten