Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 22 mei 2016 / 12:00 uur

Brandweer redt vastzittende kuikens van afdakje

Een kwakende eend valt ons meestal niet zo op, dat zien en horen we bijna dagelijks. Maar een moedereend in de Rotterdamse wijk Zevenkamp wist met haar luide gekwaak de aandacht te trekken van voorbijgangers en zo haar kuikens te redden. Passanten zagen de eend met haar kroost vastzitten op een afdakje boven de Lidl en schakelden hulp in van de brandweer om ze naar beneden te krijgen, meldt het AD zaterdag.

De pasgeboren kuikens waren nog niet sterk genoeg om zelf van het dakje af te komen, en dus konden moeder en kids geen kant op. Omdat het te hoog was om erop te klimmen, belde een van de omstanders de dierenambulance, maar het contact kwam moeilijk tot stand. Een andere omstander besloot daarom de brandweer te bellen, die zo’n 8 minuten later ter plaatse was.

Ogen dicht

Een eerste poging de beestjes te redden leek echter eerder kwaad dan goed te doen. Moedereend schrok zo van de brandweerman, die via een balkon van een omwonende op het dakje was gekomen, dat ze haar vleugels uitsloeg een naar beden sprong. Een van haar kuikens sprong haar achterna, maar dan zonder zijn vleugels uit te slaan. Uit schrik en angst dat zijn broertjes en zusjes zijn voorbeeld zouden volgen, sloegen veel omstanders de handen voor de ogen van hun kinderen. Een andere brandweerman stond enkele seconden later klaar met een boodschappenmandje om eventueel de volgende op te kunnen vangen.

Veilig

Dat bleek echter niet nodig. De kuikentjes deinsden terug en inmiddels waren ook twee andere brandweermannen erin geslaagd het afdakje te bereiken. Zij brachten de kleintjes vervolgens in veiligheid en en brachten het eendengezin terug naar het water. Inclusief de kleine durfal die achter zijn moeder aansprong, want gelukkig overleefde hij zijn val.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brandweer redt vastzittende kuikens van afdakje
Sluiten