Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 18 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Amsterdamse Mokumono hit op Kickstarter

Dat het de beste fiets ter wereld wordt, daar is Tom Schiller van overtuigd. Samen met zijn tweelingbroer Bob zijn ze voornemens om met hun ontwerp de Nederlandse fiets weer op de kaart te zetten: „Terug met het sentiment.”

Kickstarter

De twee broers zijn via Kickstarter een project gestart om de benodigde 90.000 euro voor hun futuristische racefiets, de Mokumono genaamd, binnen te halen. En met nog een krappe 50 uur voor de deadline, is er nog een paar honderd euro nodig. „We zaten een tijdje op 92.000 euro, maar tot 24 uur voor het einde kun je je donatie nog annuleren’’, zegt Tom. En dat is wat een aantal van de mensen deed. Toch is Tom ervan overtuigd dat ze die 90.000 euro gaan halen, al moet hij het geld misschien zelf bijleggen.

Nederland

Het hele project begon twee jaar terug, toen Bob Schiller tijdens zijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven begon te werken aan de in Nederland geproduceerde fiets. Na de studie sloot broer Tom zich aan en startte ze de campagne. Nu het einde van de crowdfundingcampagne in zicht is en de leveranciers en partners in kaart zijn gebracht, begint het echte werk voor de broers pas.

„Met het geld kunnen we straks een mal laten maken.” Met de mal kunnen de broers het aluminiumframe drukken. Het frame bestaat uit twee delen die met een laser aan elkaar gelast worden. Het maken van een traditioneel fietsframe vraagt een moeilijke las die arbeidsintensief is. Met deze las, die makkelijker en geautomatiseerd gedaan kan worden, kan de fiets goedkoper en volledig in Nederland geproduceerd worden.

Als de fiets eenmaal af is, is het tijd om de fietsen te verschepen naar de klanten. „We hebben orders uit Nederland, Amerika, Duitsland en één uit de Filipijnen”, zo somt Tom het lijstje op. Vooral uit Azië kregen de broers nogal wat vragen binnen over het formaat van de fiets, die vooralsnog maar in één maat te bestellen is. Voor de doorsnee Nederlanders levert het formaat van de fiets volgens Tom geen probleem op.

Vrijdag

Wie ook nog een echte Mokumono wil, moet snel zijn. Vrijdagavond om 21.00 uur stopt de campagne en moet je voorlopig een tijdje wachten voor de broers weer nieuwe bestellingen aannemen. De fiets is via Kickstarter te koop vanaf 1150 euro en wordt vanaf november verscheept.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdamse Mokumono hit op Kickstarter
Sluiten