Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 11 mei 2016 / 16:32 uur

Amsterdam: Beeld ADE 2015 onterecht negatief

Het aantal incidenten tijdens ADE 2015 was een stuk lager dan tijdens ADE 2014 en 2013. En dat terwijl het evenement zich stevig had uitgebreid. Het aantal bezoekers steeg volgens de organisatie van 350.000 naar 365.000, maar het aantal incidenten liep terug van 745 naar 715.

Incidenten

Wel is er een stijging te zien in het aantal incidenten dat te maken heeft met drugshandel. Dat aantal steeg van 105 naar 194. Dat heeft volgens de gemeente en de politie te maken met de grootschalige inzet van de politie en het OM, dat tijdens ADE het snelrecht inzette om personen snel te kunnen berechten.

Ook weerlegt de gemeente de stevige uitspraken die in de media de revue passeerden. Een sterfgeval als gevolg van drugsgebruik, mogelijk gerelateerd aan ADE, en de vele aanhoudingen en ambulanceritten op zaterdagmorgen lagen daar mede aan ten grondslag. Bij de NOS sprak de politie nog uit zich ‘ernstig zorgen’ te maken om de vele drugsgebruikers.

Relatief rustig

Deze beelden hebben voor een negatieve stemming gezorgd, en de gedachte dat het ADE gepaard gaat met drugsgebruik en met veel incidenten. De gemeente spreekt ‘met de kennis van nu’ dat dat beeld niet terecht is en spreekt van een ‘relatief rustig verlopen’ ADE.

Reageer op artikel:
Amsterdam: Beeld ADE 2015 onterecht negatief
Sluiten