Job Halkes
Job Halkes Binnenland 20 apr 2016

Zo ging de Rotterdamse miljoenenfraude in zijn werk

De gemeente Rotterdam heeft woensdagochtend bekendgemaakt dat het is opgelicht door de uitbaters van de voormalige locatie van Waterfront. Daarbij zou de stad voor miljoenen euro’s het schip in zijn gegaan. Hoe kon het zover komen?

Het begin
In 2009 sloot Waterfront de deuren als poppodium, maar tot medio 2010 bleef het pand open voor bandjes om gebruik te maken van de oefenruimtes. Het pand werd overgedragen aan een nieuwe huurder, Bosporus bv volgens het Kamer van Koophandelregister. Geld voor de overdracht van de inboedel, een bedrag van 30.000 euro, werd niet betaald.

De fraude
De nieuwe huurder klaagde in 2011 bij de gemeente over de slechte staat van het gebouw. Er werd afgesproken dat die verholpen mochten worden op kosten van de gemeente om het weer klaar te maken voor verhuur. Volgens bronnen bij de gemeente huurde deze nieuwe huurder zijn vader in om het een en ander te verbouwen. Sommige verbouwingen werden wel verricht, maar veel ook niet. Toch kreeg de gemeenten de facturen binnen, die vervolgens werden betaald. Ook werden sommige facturen dubbel ingestuurd en uitbetaald. Momenteel is volgens de Kamer van Koophandel ASG-Kan Holding BV de huidige huurder, al ligt erachter een wirwar van bv’s.

De kosten
Omdat sinds 2010 er ook geen huur werd betaald, is de gemeente er behoorlijk bij ingeschoten. Naar schatting is er tussen de 6 en 7 miljoen euro verdwenen. De geschrokken wethouder Ronald Schneider (Wonen) heeft een onderzoek ingesteld, waarvan de resultaten vrijdag worden gepresenteerd. Volgens de eerste geluiden hebben ambtenaren te weinig zicht gehad op wat er gebeurde en zijn rekeningen zonder controle uitbetaald. De hele gemeentelijke vastgoedorganisatie wordt daarbij doorgelicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zo ging de Rotterdamse miljoenenfraude in zijn werk
Sluiten